Basisschool IJsselmuiden maakt plaats voor sociale huurwoningen

Basisschool IJsselmuiden maakt plaats voor sociale huurwoningen

Nieuws 0 Comment

Grond en gebouw ’De Trekschuit’ worden eigendom gemeente voor verdere ontwikkeling

Aan de Slenkstraat in IJsselmuiden is Katholieke Basisschool ’De Trekschuit’ in de zomer van 2016 opgehouden te bestaan. De school maakte op 24 oktober van dat jaar een doorstart in een gerenoveerd gebouw aan de Groenedael onder de naam ’De IJsselster’. De gemeente heeft een vergoeding betaald voor het oude pand en is daarmee volledig eigenaar geworden. Nu is de weg vrij voor sloop en bouw van sociale huurwoningen door Beter Wonen. Het project Slenke Es kan daarmee in een stroomversnelling komen.

Vergoeding
Meestal vervalt een schoolgebouw, dat verlaten wordt, terug aan de gemeente tenzij het expliciet eigendom is van een schoolbestuur als rechtspersoon of van een derde partij zoals een woningbouwvereniging. ’De Trekschuit’ is al zo lang in eigendom van de school dat zij dateert van voor de tijd dat de onderwijswetten in 1920 wijzigden. Daardoor had de gemeente niet het gebruikelijke ”economisch claimrecht”. Het schoolgebouw is ”juridisch eigendom” van Stichting Catent, die de investeringen van de gemeente in het pand moet terugbetalen maar wel eigenaar blijft. Bij deze stichting, gebaseerd op een katholiek-christelijke overtuiging, zijn 35 basisscholen aangesloten in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland. Om het pand te verkrijgen heeft de gemeente een taxatie laten uitvoeren. Na aftrek van de aan Catent terug te betalen investeringen blijft er een positief saldo over. Dit bedrag van €22.500 betaalt de gemeente aan het schoolbestuur waarna de gemeente het schoolgebouw en het terrein geleverd krijgt.

De Slenkstraat in IJsselmuiden met links nieuwbouw en rechts het leegstaande schoolgebouw.

Woningbouw
In februari van dit jaar heeft Kampen Sociaal aangegeven woningbouw te wensen in de Slenkstraat, op de locatie van ’De Trekschuit’. Volgens woningcorporatie Beter Wonen, die ruim duizend woningen in IJsselmuiden en omliggende kernen in bezit heeft, is er behoefte aan (sociale) woningbouw. In de Slenkstraat zijn eerder tien levensloopbestendige woningen gebouwd ter vervanging van zestien oude woningen uit de zestiger jaren. Seniorenwoningen zijn interessant vanwege de nabijheid van woonzorgcentrum ’De Maarlenhof’ en andere voorzieningen. Deze winkelvoorzieningen kunnen toenemen als de Slenke Es doorgang vindt.

Slenke Es
Wethouder Meijering bevestigde woensdag de ”hoogstwaarschijnlijke” samenhang tussen de ontwikkelingen. Volgens hem zijn de plannen van een projectontwikkelaar en een supermarktketen in een vergevorderd stadium. Een supermarkt is één van de pijlers van de ’Slenke Es’. In dat project, waarover al tien jaar wordt gesproken, wordt de groene ruimte aan de Slenkstraat volgebouwd met enkele winkels (waaronder uitbreiding van de huidige supermarkten), koopwoningen en huurappartementen van Beter Wonen. Na ’De Trekschuit’ zou dan ook de ’Slenke Es’ een doorstart kunnen maken.

De speelplaats van het verlaten schoolgebouw 'De Trekschuit'

 

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x