Trekvaartzone: natuuroase in nieuwbouw (video)

Trekvaartzone: natuuroase in nieuwbouw (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Belevingszone van Het Meer in IJsselmuiden feestelijk geopend

Nieuwbouwwijk Het Meer, dat zijn voltooiing nadert, heeft sinds vorige week zijn eigen natuurgebied. Met historie zelfs. De opening van de Trekvaartzone werd tot een groot feest gemaakt voor de hele wijk. Burgemeester Koelewijn liet kinderen de officiële opening verrichten. Daarna ging hij aan de wandel met wijkbewoners.

Inrichting
Het Meer is een grote nieuwbouwwijk in IJsselmuiden die in drie fases middels zogeheten inbreiding wordt gerealiseerd. Het gebied wordt ingeklemd door de Burgemeester Van Engelenweg, de Oosterlandenweg en de Trekvaart. Deze waterloop bood mogelijkheden tot natuurontwikkeling met oog voor historie.
In nauwe samenwerking met bewoners, leerlingen van CNS De Groenling en stichting Philadelphia Zorg is het gebied opnieuw ingericht. Kinderen met en zonder beperking worden samen gebracht met elkaar en met de natuur.

Vanwege de ontwikkeling van de woonwijk en de komst van Philadelphia Zorg lag een (her)inrichting met meerdere gebruiksfuncties voor de hand. De samenwerking leidde tot een natuurgebied waar gewandeld, gespeeld en gestruind kan worden, met of zonder hond. De school kan er natuurprojecten houden en er is ook mogelijkheid voor waterberging geschapen.
Cultuurhistorische elementen blijven behouden en daar ging landschapsarchitect Hanneke Toes kort op in bij het officiële openingshandeling. Deze bestond uit het doorknippen van een lint dat op de brug was gespannen die over de Trekvaart loopt. Daarna vervolgde de burgemeester de wandeling met de wijkbewoners in zijn kielzog.

Bewoners en (school)kinderen lopen van het feest naar het bruggetje.

Cultuurhistorie
Sommige kinderen bleven achter op de speelplaats en een enkeling bleef achter bij de spellen onderweg, maar de meesten volgde de groep die langs het water naar het bruggetje liep. Daar roemde de burgemeester de inzet van betrokkenen en lichtte Toes het gebied toe. Als landschapsarchitect is ze nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de Trekvaartzone.
De Trekvaart is een heel oude waterloop welke ooit een nevengeul van de IJssel was. De boten, de goederen vervoerden tussen Kampen, IJsselmuiden, Hasselt en Zwolle, werden voortgetrokken door paarden.
In de Structuurvisie Kampen 2030 bepaalde de gemeenteraad in 2008 dat het bijzondere gebied groen moest blijven. Nu is het een mooie fietsroute en deels een kanoroute. De genodigden voor de opening was aangeraden laarzen aan te doen in het zompige veengebied. Niet voor niets is er een laarzenpad aangelegd.

Ook een blotevoetenpad is er gerealiseerd als één van de vele ideeën die uit de workshops kwamen met bewoners en (school)kinderen. De provincie raakte ook enthousiast en kende subsidie toe. Kinderen en bewoners zijn altijd betrokken gebleven en hebben ook veel werk verzet voor de wilgen van de Twiegweerd, het vlonderpad met steigers, het betonpad, de aanplant van heesters en bomen, de speeltoestellen en de bruggen.
Deze bruggen staan ook symbool voor de verbinding tussen de wijken en Philadelphia. Na het lint doorknippen volgde nog een feestelijke middag. Wel liep de burgemeester het bruggetje over (zie Twitter) en de verkeerde kant uit maar gelukkig was daar Toes om hem op het juiste spoor te houden.

Muziek bij het moment van officiële opening.

Zie ook:
Nationale Boomfeestdag draagt bij aan groenstructuur Trekvaart
Voortgang woningbouw IJsselmuiden (Raadspraat VVD)

 Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top