OR IJsselmuiden wint van Eindhoven en Amsterdam

OR IJsselmuiden wint van Eindhoven en Amsterdam

Nieuws 0 Comment

Landelijk congres roept Trekvaartzone uit tot beste openbare ruimte van Nederland

Het geheel herontwikkelde gebied rondom historische waterloop de Trekvaart in IJsselmuiden is uitgeroepen tot ”beste openbare ruimte van Nederland”. Op het Landelijk Congres Openbare Ruimte in de Schouwburg van Rotterdam vond vandaag de jaarlijkse verkiezing plaats. Volgens de jury is er ”goed gebruik gemaakt van de bestaande natuur”.

Landbouwgebied
De verkiezing had dit voorjaar 29 inzendingen opgeleverd waaruit een jury 3 genomineerden had geselecteerd. Naast de Trekvaartzone waren dat de Groene Loper (op het terrein van de TU in Eindhoven) en de Vijfhoek (een parkje in Amsterdam). De jury spreekt over de Trekvaartzone als “gelegen tussen een landbouwgebied en de stad” waar natuurontwikkeling en recreatief gebruik voorop staan.

Bij de feestelijke opening in april (zie onderaan) werd het gebied omschreven als ”belevingszone” in nieuwbouwwijk Het Meer waarvan het deel uitmaakt. Met het nieuwe ontwerp is een ommetje mogelijk gemaakt langs de verschillende kenmerken van het gebied en kunnen kinderen er nu volop spelen.

Winnende Trekvaartzone

Natuurwaarde
Er is volgens de jury sprake van ”een ambachtelijk en tegelijk functioneel ontwerp. De vormgeving is natuurlijk en terughoudend. Met bescheiden middelen wordt maximaal effect bereikt. Met veel zorgvuldigheid is er een gebied gecreëerd waar voor elke doelgroep wat te doen is.”

In eerste instantie springt de Trekvaartzone er voor de jury niet uit maar ”het is wel zeer doordacht en sympathiek mede omdat het de aanwezige natuurwaarde versterkt”. De vakjury bestond uit een zestal professionals met ieder hun eigen specialisatie en invalshoek.

Het zestal gaf aan dat de genomineerden aan elkaar gewaagd waren en op punten als complexiteit van de opgave en de uitwerking ervan zeer verfijnd zijn. De inzendingen zijn beoordeeld op functionaliteit, robuustheid en esthetiek. Na een publieke ondervraging tijdens plenaire pitches op het congres door de finalisten, wezen de 165 bezoekers van het LCOR de Trekvaartzone als uiteindelijke winnaar aan.

Wijkverbinder Heidi Nieuwenhuis-Bremer (midden) en TLU-landschapsarchitect Hanneke Toes (rechts) nemen de prijs in ontvangst.

Film
Voor Kampen werd de pitch samen met bewoners van Het Meer gehouden. Suzan Hoekstra en Riek de Maar vertelden het verhaal over de Trekvaartzone vanuit hun oogpunt: Kamper Kracht ten voeten uit. De Maar vertoonde een korte film van haar hand. Zij verfilmde destijds ook de opening.
Op bovenstaande foto nemen wijkverbinder Heidi Nieuwenhuis-Bremer (midden) en TLU-landschapsarchitect Hanneke Toes (rechts) de prijs in ontvangst.

De Award Beste Openbare Ruimte wordt sinds 2013 uitgereikt in samenwerking met vakblad Stedelijk Interieur. In maart vorig jaar kon niet vermoed worden dat de geplante populieren op Nationale Boomfeestdag (zie onderaan) in de beste openbare ruimte van Nederland werden gepoot.

Zie ook:
Trekvaartzone: natuuroase in nieuwbouw (video)
Nationale Boomfeestdag levert bijdrage aan groenstructuur Trekvaart

Op de achtergrond blijft het industrieterrein zichtbaar.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x