Initiatief voor tweede broodfonds in Kampen van start

Initiatief voor tweede broodfonds in Kampen van start

Nieuws 0 Comment

KamperKnip en Koggebrood bieden inkomenszekerheid bij ziekte voor zelfstandige ondernemers


Ruim dertig ondernemers hebben aangegeven te willen participeren in een tweede broodfonds, dat de naam KamperKnip meekrijgt. Het maximum aantal deelnemers werd vorig jaar bereikt bij het eerste Kamper broodfonds Koggebrood. Zelfstandige ondernemers geven elkaar in een dergelijks vereniging inkomenszekerheid bij ziekte. Twee gastouderbureaus namen het initiatief voor KamperKnip en op informatiebijeenkomsten bleek daar voldoende belangstelling voor te bestaan.

Geen verzekering
Een ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) valt niet onder wettelijke regelingen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid die werknemers kennen. Er bestaan verzekeringen voor kleine zelfstandigen, vaak éénmansondernemingen voor bijvoorbeeld klussen of kinderopvang. Die zijn echter schrikbarend duur. Een broodfonds biedt uitkomst door voor een relatief kleine maandelijkse bijdrage toch inkomen te hebben bij ziekte. Het is geen verzekering maar een belofte die ondernemers naar elkaar uitspreken in een vereniging. Op de eerste informatiebijeenkomst in november vertelde een ondernemer hoe hij ”bij ernstige ziekte of arbeidsongeschiktheid slechts duizend euro per maand ontving terwijl hij aan zijn verzekeraar al twintig jaar maandelijks vijfhonderd euro aan premie betaalde.”

Oprichting KamperKnip
Wie zich bij een broodfonds aansluit en bijdraagt voor een maandbedrag van duizend euro, betaalt nog geen vijf tientjes per maand, schetsen de initiatiefnemers voor het tweede broodfonds. ”Een broodfonds is een prima initiatief voor de enorm dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen waar je als ondernemer anders op terug zou moeten vallen”, vertelt Bianca Diender-Schrijer van gastouderbureau Tante Vroesh. Samen met Herriet van Dijk van gastouderbureau De Kleine Vlinder in IJsselmuiden coördineert zij de oprichting. De animo is voldoende, het bestuur is opgericht en nu worden de officiële paperassen in orde gemaakt. Het eerste broodfonds werd opgericht in mei 2014 door meubelmaker Egbert Jan Boerma en klusser Henk van Dijk. Met vijftig deelnemers zit Koggebrood nu vol en die richting gaat het ook al uit voor KamperKnip. Zoals bij acties gebruikelijk, geldt dus ook hiervoor: Meldt u nu aan want vol is vol!

Het bestuur van het nieuwbakken broodfonds bestaat uit v.l.n.r. Bianca Diender, secretaris, Karolien van der Scheer, voorzitter, en Rob van der Zee, penningmeester (foto: Alex de Jong/Attest Communicatie).

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x