Uilskuiken Uk leert vliegen in de Buitenkerk

Uilskuiken Uk leert vliegen in de Buitenkerk

Kerk, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Spiegelbeesten voert nieuw verhaal op in prachtige voorstelling

Terwijl mede dankzij het stralende weer De Heugte vol stroomde en motorrijders zich verzamelden voor een toertocht, opende de Buitenkerk op Tweede Paasdag haar deuren voor een ander spektakel. Voorin de kerk waren de contouren zichtbaar van een bos met in de bomen een uilennest. Onder de naam Spiegelbeesten bracht Willien van Dam met haar theaterpoppen een levendige voorstelling over de vliegangst van het uilenjong Uk.

Pasen
Na op zondag het paasfeest gevierd te hebben met een Heilige Mis, was het op maandag tijd voor iets luchtigers. Een poppenspel voor kinderen met een diepere laag voor de volwassenen die daarvoor openstaan. Dat is hèt handelskenmerk van Spiegelbeesten. En dat sloot aan op de wens van de Buitenkerk die ”iets anders” wilden op paasmaandag maar nog wel refererend aan het paasgevoel.
Samen kwamen ze tot het verhaal over uilskuiken Uk die uit het ei komt en op een dag de sprong moet maken uit het nest. Maar terwijl alle andere jonge uilen uitvliegen, durft Uk nog niet. De dieren in het bos bemoeien zich ermee, inclusief de enge meneer Gier. Alle bemoeienis maakt Uk steeds kleiner… totdat er een vlieger het bos in dwarrelt…

Creativiteit
De Buitenkerk wilde de mensen na de coronatijd iets moois bieden. „Wij kwamen als creatieve makers net uit de lockdown en hadden wel zin in een creatief experiment”, vertelt Willien van Dam en ze vervolgt: „Als je twee jaar lang je creativiteit moet inhouden, dan wil je wel los!” De educatieve poppen- en theatermaakster maakte er voor zichzelf een uitdaging van door zowel verhaal en vertelling als ontwerp van de karakters voor haar rekening te nemen. Coby Beck was verantwoordelijk voor de regie en het spel en Noémi Wiekeraad voor spel en verhaalaanscherping.
Wiekeraad speelde ook mee in ’Het ezeltje’ dat tijdens de coronatijd ontstond en daarop inspeelde (zie onderaan). Ook nu werden de kinderen bij het spel betrokken.

Meneer de Gier geeft kopjes aan een jonge bezoekster van de voorstelling in de Buitenkerk.

Afstemming
De gehele opvoering vereiste een goede afstemming tussen de spelers en rekwisieten als de afgespeelde muziek. Van een samenwerking met het orgel werd afgezien vanwege de beperkte voorbereidingstijd. Willien wil het spel nog doorontwikkelen voor scholen. Waarschijnlijk wordt er dan meer non-verbaal spel geconcretiseerd in gesproken tekst. Maar ”beelden hebben ook enorme kracht en die moet je niet doodslaan met teveel tekst”, aldus Willien.
Daarin schuilt ‘m de kracht van Spiegelbeesten en de Buitenkerk mocht de primeur van uilskuiken Uk beleven. Een verhaal dat soms tot magische verwondering leidde.

Zie ook:
Kindervoorstelling brengt sprookje tot leven (video)
Buitenkerk leeft met passie en bezinning naar Pasen toe (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x