Uitdagend en onderhoudend Dictee van Kampen 2024

Uitdagend en onderhoudend Dictee van Kampen 2024

Nieuws 0 Comment

Rotary Kampen wint het in meerdere opzichten leerzaam dictee

In een volle Johan van Mulkenzaal bogen ruim honderd deelnemers zich vorige week over een moeilijke tekst. In acht zinnen passeerden bij de twaalfde editie van het Dictee van Kampen leerzame weetjes verpakt in lastige woorden. De sfeer was competitief en tegelijk gezellig. De opbrengst van de avond gaat naar een uitbreiding van de educatieve stadswandeling ’Alle waarden draaien om’.

Geluidsdragers
Oud-notaris Harry Goedegebure had voor de vijfde keer het dictee geschreven. Dit jaar pakte hij het thema ’geluidsdragers’ ter hand onder de titel ’Liever vinyl’. Het dictee startte meteen met een volzin: ”Als Edison in 1877 de fonograaf heeft uitgevonden, een cilinder bespannen met stanniool waarin de vibraties van het geluid met een naald in een verticale beweging worden ingekrast, is dat het begin van de era der geluidsdragers.”
Via de soirée musicale, de elpee en de compact disc, de resurrectie van de dood gewaande lp mede dankzij de scratchsessies in de hiphopscenes. In totaal hadden 87 deelnemers zich aangemeld, waaronder drie ’professionals’ van buiten. Naast 13 teams deden 20 deelnemers individueel mee. Met 25 Rotarians betekent het dat ruim 70% van de deelnemers zelf of uit andere organisaties kwamen.

Gespannen gezichten tijdens het Dictee van Kampen 2024 in de Stadskazerne.

Dicteetijger
Voor het winnende team had glaskunstenaar Aart Kleijer een nieuwe bokaal gemaakt. Hij coördineerde het Dictee want Brenda Siebrand heeft het voorzitterschap van de Dicteecommissie binnen Rotary Kampen overgenomen. Meerdere Rotarians hebben meegeholpen met de voorbereiding. De wisselbokaal werd gewonnen door het Rotaryteam ’Mentaal zijn we sterk’ (Wim van de Kolk, Brenda Koper, Marije Kamphuis en Arjen Hendriks – Henk Bleker ontbreekt op de foto op Twitter).

Bij de ’spellingstijgers’ won Rein Leentfaar uit Middelburg en kreeg de chique oorkonde. Jaarlijks doet hij mee aan zo’n 25 tot 30 dictees verspreid over het land. De avond voor Kampen was hij in Apeldoorn en deze week strijdt hij mee in het Grote Dictee van Delft. Zelfs voor hem kwamen er enkele onbekende woorden langs. Met slechts twee fouten zette hij een knap resultaat neer.

Rein Leentfaar, winnaar Dictee van Kampen 2024.

Educatief
Het educatieve karkater van het Dictee sluit aan op het goede doel: het Stadsarchief wil de zichtbaarheid van personen en plekken in de stadswandeling ’Alle waarden draaien om’ vergroten. Vorig jaar was deze wandeling het goede doel om de jeugd de Tweede Wereldoorlog niet te doen vergeten. Een tijd waarin alle waarden omdraaiden volgens dr. Kolff. Bijna acht decennia later gold dit voor de coronacrisis aldus oud-burgemeester Koelewijn.

Bij de individuele deelnemers won Jan Tiek met vijftien fouten, op de voet gevolgd door Janke Greving en Gert Schuurman met ieder zeventien fouten. Jan kreeg de gebruikelijke luxe pennenset, beschikbaar gesteld door de Readshop. De goed bezochte nazit in café Paatje illustreerde het gezellige en geslaagde karakter van het Dictee van Kampen. Voor zowel taalliefhebber als audiofiel

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x