Koggesmidse krijgt uithangbord

Koggesmidse krijgt uithangbord

Nieuws 0 Comment

Eigenhandig gefabriceerd uithangbord smederij Koggewerf wordt vrijdag onthuld

Sinds enkele jaren kent de Koggewerf een eigen smederij. Een uithangbord boven de deur ontbrak echter nog. Dat is nu in eigen huis door de eigen koggesmeden geschilderd en gesmeed. Hiermee wordt de koggesmidse beter zichtbaar, bijvoorbeeld voor bezoekers tijdens het evenement van komend weekeinde. Daarom wordt het aanstaande vrijdag, voor de start van Sail, onthuld.

Een lang gekoesterde wens was het van Ina Hup, één van de vrijwilligsters op de Koggewerf. Een mooi schild bij de ingang van de smederij naast de expositieruimte op de werf. De ”huissmeden” Henk Jan Pol en Anton Kalter hebben het schild op ambachtelijke wijze gesmeed. Kalter heeft de schildering gemaakt. Hiervoor is even overwogen om het op messing uit te voeren maar dat werd te kostbaar. In het kunstig gesmede frame hangt nu een houten schild, waarvoor nog wordt nagedacht hoe dat het beste te conserveren.

Een groep koggevrijwilligers gebruikt de smidse om allerhande materialen voor de Kamper Kogge te smeden. Ook worden er kado-artikelen gemaakt die in de expositieruimte worden verkocht. Om de smederij zichtbaarder te maken op de koggewerf, hebben Pol en Kalter een middeleeuwse oplossing toegepast oftewel een uithangbord. Vrijdag 30 maart wordt het schild om 16u30 feestelijk onthuld. Dan kan ook de geheel andere schildering op de achterzijde bewonderd worden. Op onderstaande foto staat de voorzijde van het schild in wording op de werkbank. Met de nodige zweetdruppels en het nodige vuur is er een prachtig resultaat behaald.

Het uithangbord voor de koggesmidse in wording.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x