Uitslag verkiezingen gemeenteraad Kampen volgt landelijke trend

Uitslag verkiezingen gemeenteraad Kampen volgt landelijke trend

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

GL GBK winnen, CDA SGP verliezen en stabiele CU blijft in Kampen grootste partij

Gisteravond sloten om negen uur de stembureaus en meteen begon het tellen. Om half tien ging het Kamper gemeentehuis open om samen de eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen te volgen. Kampen blijkt zich aan te sluiten bij de landelijke trend waarin GroenLinks en de lokale partijen (GBK) winst boeken. CDA en PvdA boeken verlies maar Janita Tabak (PvdA) heeft dat in Kampen weten te remmen. CU ging procentueel iets vooruit en neemt als grootste partij maandag het voortouw voor de eerste coalitieverkenningen.

Enerverende avond
Voor menigeen was het een enerverende avond. In positieve zin voor de winnaars als GBK en GroenLinks, in negatieve zin voor verliezers als CDA en SGP. De ChristenUnie kreeg een half procent meer stemmen dan vier jaar geleden en blijft in Kampen de grootste partij. De nieuwe partij Kampen Sociaal komt op twee zetels uit, het aantal dat de SP de afgelopen raadsperiode kende. Voortkomend uit de fractie van de Socialistische Partij, lijken de socialistische stemmers de partijwisseling gevolgd te hebben. In veel Nederlandse gemeentes verliest het CDA en ook in Kampen is dat het geval. Datzelfde geldt voor de SGP en daarmee heeft de Kamper gemeenteraad geen confessionele meerderheid meer. D66 en VVD behouden hetzelfde aantal zetels waarmee de huidige coalitie van CU/CDA/SGP/VVD wel haar meerderheid behoudt.

Politiek verslaggever Piet van Ommen bevraagt lijsttrekker Albert Holtland (GBK).

Teleurstelling
De deuren van de raadzaal waren open gezet en op een groot scherm werden uitslagen getoond van de stembureaus. Iedereen stond verspreid door de zaal en de hal van het stadhuis. Terwijl het op sommige plekken stil bleef, vielen op andere plekken juichend partijleden in elkaars armen. Zo ook bij het GBK hoewel aanvoerder Albert Holtland zelf stoïcijns naar het scherm bleef kijken.
Geert Meijering was vermoeid en zichtbaar teleurgesteld over de teruggang in zetels voor het CDA. Meer dan “verrassend” wilde hij er nog niet over kwijt: ”Eerst maar eens rustig over nadenken.” Een parallel met de landelijke trend wilde hij ook nog niet maken. Ook Wijnja (D66) was teleurgesteld. Weliswaar heeft hij zijn ene zetel behouden maar meer is het ook niet geworden. Spaan (SGP) betreurde de uitslag. Dankzij een restzetel gaat de SGP er echter maar één zetel op achteruit. Spaan gaf aan dat de hoge opkomst de SGP parten heeft gespeeld De kiesdeler valt dan voor kleinere partijen relatief slechter uit. Spaan feliciteert Kampen Sociaal van harte met hun entree. Jongeren van het CDA gaven aan dat de uitslag niks waard was: ”Niet verwacht en wel hard voor gestreden. Vier zetels is klote.”

Presentator van de avond Wim Schluter bevraagt lijstrekkeer Geert Meijering (CDA).

Blijdschap
Bij de ChristenUnie heerste opluchting. Fractievoorzitter Johan Witteveen en wethouder Gerrit Jan Veldhoen verlaten beiden het politiek toneel maar waren voor hun partij blij met de minieme winst. Volgens Veldhoen heeft de ”heldere boodschap” geholpen alsmede de ”pragmatische benadering in plaats van scherp slijpen.” Niels Jeurink is heel blij met de verdubbeling van het aantal zetels voor GroenLinks. ”Gerekend op drie en hopend op vier” is het laatste uitgekomen. Hij ziet geen enkel probleem in het samenwerken met christelijke partijen waarmee ze ”veel standpunten delen op sociaal gebied en inzake de omgang met de aarde.” Janita Tabak, tenslotte, is blij met het behoud van de twee zetels voor de PvdA: ”De onderweg verloren zetel, door de overstap van Suat Azer naar het GBK, is terug. Daarnaast gaan we tegen de landelijke tendens (verlies voor de PvdA) in. Weliswaar is de PvdA een landelijke partij maar in Kampen hebben we dit bewerkstelligd met een klein maar hecht team. Oftewel, door lokale kracht.”

De gehele avond werden de stembiljetten afgeleverd op het gemeentehuis.

Officiële uitslag
Na een eerste telling op de stembureaus werden woensdagavond alle stemmen naar het stadhuis gebracht. Daar is donderdag alles nog een keer geteld en burgemeester Koelewijn heeft in de namiddag alle gekozen raadsleden persoonlijk telefonisch op de hoogte gesteld. Vrijdagmorgen stelt Koelewijn de officiële uitslag vast van de gemeenteraadsverkiezingen. Onderstaande cijfers geven de definitieve uitslag weer volgens het ND en het ANP. Voor het referendum heeft Koelewijn het zogeheten proces verbaal donderdag al vastgesteld. Met die uitslag toont Kampen zich volgzamer dan de landelijke trend waarin nipt de ’Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017’ werd afgewezen. In Kampen stemden echter 13025 mensen voor (53,6%) en 11205 mensen tegen (46,1%) de sleepwet. Zeventig stemmen vervielen, al dan niet bewust ongeldig gemaakt in het stemhokje. Na het weekeinde gaan de verkenningen voor een coalitie en de vorming van een nieuwe gemeenteraad van start.

Burgemeester Koelewijn roept alle lijsttrekkers naar voren voor de definitieve uitslagprognose.

Zie ook:
Eerste grote verkiezingsdebat is gezellig en onderhoudend
Brunnepe weet wat het wil en nodig heeft
Duidelijk en geordend verkiezingsdebat tenslotte
Kees van der Staaij te gast op debatavond SGP Kampen


Verkiezingsuitslag in grafiekvorm.
Partij – zetels (stemmen – percentage) GR2018
<> zetels (stemmen – percentage) GR2014

• CU (ChristenUnie) – 6 (5.255 – 19,2%) <> 6 (4.799 – 18,9%)
• GBK (Gemeente Belang Kampen) – 5 (3.854 – 14,1%) <> 2 (2.066 – 8,1%)
• CDA (Christen-Democratisch Appèl) – 4 (3.782 – 13,8%) <> 6 (4.221 – 16,6%)
• SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) – 4 (3.503 – 12,8%) <> 5 (3.430 – 13,5%)
• GL (GroenLinks) – 4 (3.102 – 11,3%) <> 2 (2.036 – 8,0%)
• VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) – 3 (2.691 – 9,8%) <> 3 (2.593 – 10,2%)
• KS (Kampen Sociaal) – 2 (1.993 – 7,3%)
• PvdA (Partij van de Arbeid) – 2 (1.652 – 6,0%) <> 2 (1.650 – 6,5%)
• D66 (Democraten ’66) – 1 (1.502 – 5,5%) <> 1 (1.339 – 5,3%)
Opkomst: 68,20% <> 66,60 %
Blanco stemmen: 0,20% <> 0,20%
Ongeldige stemmen: 0,30% <> 0,20%
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x