Uniek zicht op beelden Hinszorgel Bovenkerk (video)

Uniek zicht op beelden Hinszorgel Bovenkerk (video)

Kerk, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Tijdelijk verwijderde beelden beneden in kerk te bezichtigen

De voorbereidingen voor de restauratie van de gewelven in de Kamper St.- Nicolaaskerk oftewel Bovenkerk geven een unieke mogelijkheid. Ter bescherming van het monumentale orgel wordt het instrument in plastic verpakt en zijn de beelden eraf gehaald. Deels manshoog staan die beelden nu beneden op de kerkvloer. Stichting Bovenkerk geeft het publiek de gelegenheid de beelden van dichtbij te bekijken.

Beelden
Van de vijf beelden op het hoofdorgel van de Bovenkerk springt de middelste het meest in het oog: de bijbelse koning David, spelend op een harp. Op het orgel wordt hij geflankeerd door twee kinderfiguren, zogenaamde putti, die op de bazuin blazen. Daarnaast staan aan de buitenzijde van het vijftal beelden twee vrouwfiguren, met een viool en een luit.
De beelden zijn net zo monumentaal als het orgel en de Bovenkerk zelf. Zowel het orgel als de beelden stammen uit 1743. De beelden zijn gemaakt door de uit Groningen afkomstige beeldhouwer Casper Struiwig. Deze werkte regelmatig samen met de bouwer van het hoofdorgel Hinsz.

Restauratie
Het was de bedoeling de beelden slechts enkele weken beneden in de kerk te hebben staan. Ze zouden teruggeplaatst worden als het beveiligingsplafond boven het orgel geplaatst is maar de ruimte daarvoor blijkt te beperkte te zijn. De veiligheidsvoorziening moet het hoofdorgel beschermen tegen vallende gewelfdelen. Het plafond wordt bevestigd in de zijmuren tijdens de restauratie van de gewelven (zie onderaan).
Bovendien is het terugplaatsen veel te gecompliceerd om dit tussen het orgel en het nieuwe plafond te realiseren. Het Nederlands Dagblad schrijft niet voor niets over ”de gele arm van de kraan die rakelings langs de kroonluchter beweegt. Bzzzt, een klein stukje opzij. Het vergt geduld en stuurmanskunst om hier geen brokken te maken.”
De beelden blijven beneden staan zolang de restauratie van het gewelf boven het orgel nog niet is uitgevoerd.

Met een hoogwerker worden de beelden van het hoofdorgel in de Bovenkerk verwijderd.

Bezichtiging
„Omdat zowel de fondsen nog ontbreken en omdat de technische oplossing van het probleem in dit gewelf niet eenvoudig is, kan het zo maar zijn dat de beelden een paar jaar beneden blijven staan”, vertelt John Engelsman, voorzitter van Stichting Bovenkerk. Zijn zoon Patrick maakte onderstaande video van het verwijderen van de beelden.
Er is dus de tijd om te besluiten de beelden ook schoon te maken en te restaureren. Ook voor de andere beelden op het orgel zijn op dit moment nog geen verdere plannen gemaakt. Volgende week vrijdagavond en zaterdagmiddag 3 en 4 februari kunnen Kampenaren ”oog in oog” komen te staan met koning David. Van 19u00 tot 21u00 op vrijdag en van 13u00 tot 17u00 op zaterdag is de Bovenkerk geopend. Op die dagen zullen Marco den Toom en Gerwin van der Plaats respectievelijk korte orgelbespelingen verzorgen.
Er zal een informatiemarkt zijn over het orgel en de beeldhouwer. De unieke bezichtiging vloeit voort uit de onverhoedse ontdekking van de gewelfschade waarmee weer bewezen is (mild uitgedrukt): elk nadeel heeft zijn voordeel.

Zie ook:
Bovenkerk anderhalve maand dicht voor reparaties (2022)
Kogelgaten in wijzerplaten Bovenkerk behouden (2019)
Toren vereist grondiger restauratie dan verwacht (2018)Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x