Universiteitsgebouw Broederweg verkocht aan investeerder uit Nunspeet

Universiteitsgebouw Broederweg verkocht aan investeerder uit Nunspeet

Nieuws, Regionaal 1 Comment

Nieuwe eigenaar laat nieuwe bestemming nog open

Theologische Universiteit Kampen gaat met ingang van dit schooljaar volledig als Theologische Universiteit Utrecht verder. Haar gebouwen aan de Broederweg zijn verkocht, op één pand na. Dat staat, evenals de bibliotheek aan de Groenestraat, vooralsnog niet in de verkoop. De nieuwe eigenaar laat de nieuwe bestemming nog in het midden.

Verkoop
Vorig schooljaar is de Theologische Universiteit Kampen (TUK) verhuisd naar Utrecht. Vanaf dit schooljaar gaat ze volledig door het leven als Theologische Universiteit Utrecht (TUU). In zijn openingstoespraak van het nieuwe, huidige, schooljaar sprak rector George Harinck over een ”goede verkoop”. Desgevraagd aan wie of wat, wilde hij nog niet zeggen. Nadat vrijdag 13 oktober de laatste verhuiswagen aan de Broederweg in Kampen voorreed (foto hierboven), is het hoofdgebouw de week erop overgedragen. Harinck doet nu wel een boekje open maar verwijst voor details naar Pim Boven, voorzitter College van Bestuur.
De nieuwe eigenaar is Nunspeetse Onroerend Goed Maatschappij (N.O.M.). Directeur/eigenaar Harry Frens bevestigt de verkoop voor de universiteit en de aankoop voor zijn bedrijf. De nieuwe invulling van het pand laat hij nog open.

Overgang
De Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken zit nog volop in de overgang. Dit najaar wordt de nieuwe domeinnaam tuu.nl in gebruik genomen die momenteel nog verwijst naar tukampen.nl. Het hoofdgebouw (huisnummers 15, 17 en 19) is verkocht en overgedragen. Het pand op nummer 18 wordt later geleverd, aldus Frens. Op nummer 16 is het archief gevestigd en dat staat nog niet in de verkoop evenmin als de universiteitsbibliotheek om de hoek aan de Groenestraat. Dagelijks rijdt er een busje van Kampen naar Utrecht voor boeken die de studenten willen lenen.
Pim Boven benadrukt dat de verhuizing los staat van het aantreden van George Harinck die in januari Roel Kuiper opvolgde als rector. Het proces om te komen tot een nieuwe vestigingsplaats startte al in 2012 toen op verzoek van het college een onderzoek startte. Een plan om nabij Utrecht te komen tot een Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) samen met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), ketste in oktober 2017 af op een afwijzend besluit van diens synode tot ”diepe teleurstelling” van Roel Kuiper.

De tuin achter het voormalige universiteitsgebouw.

Investering
De nieuwe eigenaar ziet het aangekochte pand als een ”mooi gebouw met meerdere mogelijkheden”, in de woorden van hemzelf. Volgens Harry Frens handelt N.O.M. vanuit een liefde voor vastgoed met een monumentaal karakter. Zelf is het bedrijf gevestigd in het oude gemeentehuis van Nunspeet. Door het land heen heeft ze zo’n 75 locaties met zo’n 800 huurders, waaronder de oude kazerne in Wezep die ze herontwikkeld heeft.
Voor Broederweg 19 had gemeente Kampen ontheffing verleend om tijdelijk statushouders te vestigen (zie onderaan). Recent heeft het laatste gezin een woning betrokken in Kampen. Over een eventueel vervolg is de gemeente, die een taakstelling heeft tot het plaatsen van (dit jaar 151) erkende asielzoekers, in overleg met N.O.M..

Bestendiging
Ofschoon Harinck en Boven appartementen verwachten in het pand, zoals er voor de TUK erin trok studentenkamers in waren, is dit voor Frens geenszins zeker. Sowieso zou dan de maatschappelijke bestemming moeten wijzigen in woonbestemming. Voorlopig kan de TUU desgewenst haar oude pand nog gebruiken, zoals afgelopen vrijdag voor een promotie. De studenten die in Kampen aan hun studie begonnen, hebben dit af mogen ronden in Kampen.
In Utrecht gaat de onderwijsinstelling verder in een monumentaal ogend pand aan de gracht. De TUU wil wel haar band met Kampen houden en bestendigen. Daarvoor is een commissie ingesteld die beziet hoe en wat. Burgemeester Sander de Rouwe hoopt daarover dit najaar meer te kunnen vertellen. Desondanks raakt Kampen meer en meer uit beeld van de Theologische Universiteit. De volgende stap van dat proces is gezet met de verkoop van het hoofdgebouw aan de Broederweg.

Zie ook:


Maaike Messelink bij haar Theologische Universiteit Kampen die naar Utrecht is verhuisd.


Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stam

Wie heeft toch die mooie foto gemaakt bovenaan?

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x