Vaarverbinding Reevediep sprookje volgens Werkgroep Zwartendijk

Vaarverbinding Reevediep sprookje volgens Werkgroep Zwartendijk

Natuur, Nieuws 0 Comment

Bezwaarders in beroep bij Raad van State na afwijzing zienswijzen

Het doorvaarbaar maken van het Reevediep blijft de gemoederen bezig houden. In augustus wezen zowel provincie als gemeente zienswijzen af tegen een nieuw bestemmingsplan. Dit plan moet een eerder verbod van de Raad van State omzeilen. Gemeente Belang Kampen, Natuurvereniging IJsseldelta en Werkgroep Zwartendijk reageerden kritisch op de afwijzing. De laatste twee zijn in beroep gegaan bij de Raad van State. Werkgroep Zwartendijk noemt het plan voor een doorgaande vaarverbinding ”een sprookje”.

Natte dromen
Het in de gemeenteraad vertegenwoordigde GBK spreekt in een reactie op de website van De Brug, in oktober 2016, over de ”natte dromen” van gedeputeerde Bert Boerman (CU) en wethouder Veldhoen (CU): ”Als de Raad van State voet bij stuk houdt en er geen bevaarbare doorgang komt, is er (publiek) geld weggegooid.” Daarnaast vraagt GBK zich af, wanneer er tientallen boten per dag zouden komen, waar die dan gaan afmeren. De partij suggereert de verantwoordelijke bestuurders ”lekker verder te dromen…. met publieksgeld”.
Ruimte voor de Rivier troost zich veel moeite in de aanleg van nieuwe natuur, waaronder rietmoeras (zie onderaan). Juist de bedreigde vogelsoorten, die hier baat bij hebben, worden nu bedreigd door het plan voor een doorgaande vaarverbinding. In de papieren weekkrant reageerde vorige maand Werkgroep Zwartendijk met een scherp en goed geformuleerd opiniestuk. Met toestemming van de werkgroep, staat deze hieronder integraal vermeld. De op het einde genoemde zienswijze is inmiddels ingediend en is daarmee de tweede zienswijze tegen het doorwerken aan een doorgaande vaarverbinding in het broedseizoen.

Werkgroep Zwartendijk

Kriskras vaarverkeer
Nu loopt de vaarroute van de Roggebotsluis naar Elburg strak langs de Flevopolderdijk. In het plan wordt deze rechte route uitgebreid met de enige afslag, die de Veluwerandmeren kennen, de afslag naar het Reevediep. Dat leidt tot vaarverkeer vlak langs de rietoevers van het oude land en tot een druk kris-kras-vaarpatroon bij de afslag naar het Reevediep. En daar komen de voorziene 12.000 tot 17.000 extra vaartuigen nog bij, die het Reevediep in en uit gaan varen, en dan ook nog vooral in het broedseizoen waarvan het begin samenvalt met het vaarseizoen.
De door Bureau Tauw bedachte oplossing om enkele rieteilandjes te plaatsen boven de tunnel van de Hanzelijn leidt misschien tot minder “visuele verstoring” voor deze moerasvogels, maar niet tot een kleinere verstoringsafstand van de verplichte 150-200 meter. Roerdomp en grote karekiet zijn zo dichtbij hun broed- en foerageergebied ook gevoelig voor geluiden van mens en boot. De te plaatsen tonnetjes zullen rubber bootjes, zeilplanken en zwemmers niet op afstand van die rieteilandjes houden – je vaart er zo langs heen en staat dan op die eilandjes. Het fietspad dat de klimaatdijk via de jachthaven verbindt met de dijk aan de andere kant van de Hanzelijn ligt maar 180 meter af van die eilandjes, dus ook fietsers en voetgangers zullen de rietvogels in alle seizoenen verstoren.

Groen en beschermd Veluwerandmeer verstoord door stapeling effecten
Volgens het in september ingediende Bestemmingsplan worden er in “Dorp Reeve” 600-1300 woningen gebouwd en een jachthaven en recreatiegebied aangelegd op de kop van het Reevediep, uitkijkend over het Drontermeer. Dorp Reeve grenst dus bijna direct aan het Natura 2000-gebied Veluwerandmeren, inclusief het nieuw aangelegde rietmoeras. De Raad van State oordeelde in 2015 dat dit gebied niet verstoord mag worden en dat de roerdomp en de grote karekiet daar ongestoord moeten kunnen broeden en leven. De eerste roerdomp die is gespot in het nieuw aangelegde rietmoeras zal worden verjaagd door mensen, honden, bootjes en zeilplanken. De kans is dan ook reëel dat de Raad van State deze ontwikkeling opnieuw zal tegenhouden om het Natura 2000-gebied te beschermen.

Werkzaamheden tot in het broedseizoen; werkgroep zal schorsing aanvragen
De provincie Overijssel heeft van de provincie Overijssel toestemming gekregen (ja, u leest het goed!) om in plaats van tot 1 maart 2018 tot 15 april 2018 het Reevediep tot in het Drontermeer uit te graven. Dat betekent dat vanaf 15 maart in het broedseizoen gewerkt mag gaan worden in kwetsbaar Natura 2000 gebied. De Werkgroep dient daartegen binnenkort een zienswijze in en heeft de Raad van State alvast op de hoogte gesteld dat ze in februari een schorsing van de werkzaamheden zullen aanvragen.

Aanleg Reevediep

Zie ook:
College volgt afwijzing bezwaren herzien bestemmingsplan Reevediep (aug. 2017)
Aandacht voor rietmoeras in winkeletalage Oudestraat (mei 2017)
Voetreiziger Hanjo IJkhout langs teloorgegaan landschap (nov. 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x