• Wij gaan weer naar school •

• Wij gaan weer naar school •

Kerk, Nieuws 0 Comment

Vakantiebijbelweken in Kampen en IJsselmuiden hebben de zomervakantie afgesloten


Door het hele land heen is de schoolvakantie in veel plaatsen beëindigd met de Vakantiebijbelweek (VBW) en zo ook in Kampen en IJsselmuiden. De laatste vakantieweek leek een werkvakantie want het spektakel speelde zich af op een bouwplaats. Althans, dat was het thema en zowel omgeving als verhaal waren daarop aangepast. In Kampen kwamen kinderen van binnen en buiten de kerken samen in de Open Hof en het Noorderlicht. De Oosterholthoeve stond voor het derde achtereenvolgende jaar open voor kinderen uit IJsselmuiden en omstreken. In een feestelijke vakantiestemming werd op talloze manieren gespeeld en stil gestaan bij God.

Op de drie (Kampen) of vier (IJsselmuiden) dagen stonden figuren centraal die noodzakelijk zijn op een bouwplaats, te weten de architect, de elektricien, de timmerman en de schilder. Dit werd vertaald in sketches, liedjes en spelletjes met een dagelijkse lunch tijdens schafttijd. Het thema werd landelijk vanuit de HGJB aangereikt maar in Kampen en IJsselmuiden door ieder een eigen organisatie verder vorm gegeven. Op creatieve wijze werd verbinding gelegd met de Bijbel en met God, die uiteindelijk de Bouwer van alles is. Ondanks dit thema staat de VBW nadrukkelijk open voor zowel binnen- als buitenkerkelijke kinderen.

Toekomstige wijkgemeente Kampen-Noord organiseerde de VakantieBijbelWeek in het Noorderlicht.

Ds. Wilbert Dekker
In het Noorderlicht bezoeken veel buitenkerkelijke kinderen de VBW maar ook domineeskinderen. Het wijkcentrum van de Hervormde Gemeente Kampen ligt naast de Noorderkerk, dat de oorspronkelijke thuisbasis is van dominee Wilbert Dekker. Drie van zijn kinderen kwamen naar het Noorderlicht en zelf was de dominee ook veel aanwezig. Op de achtergrond tijdens de afsluitende dienst in de Westerkerk op donderdagavond en kort op de voorgrond tijdens de afsluitende dienst in de Open Hof op zondagmiddag. Een week eerder had hij onbedoeld de kinderen opgewarmd voor de VBW door tijdens de ochtenddienst zeer creatief om te gaan met schaar en papier. Een jonge kerkgangster had een zo groot mogelijk gat in een A4’tje geknipt maar kon daar nog steeds niet doorheen. Vlijtig ging dominee Wilbert Dekker vervolgens aan de slag. Terwijl hij vertelde over God en waarom we steeds weer dezelfde verhalen horen, knipte hij onverdroten door en plots had hij een papieren lint in zijn handen waardoorheen het meisje haar hoofd kon steken. Er ging een applaus op in de kerk en de kinderen vertrokken naar de nevendienst. Het is onbekend of daar nog veel is gediscussieerd over de fabuleuze knipactie.

Wijkgemeente Open Hof maakte dankbaar gebruik van de achterliggende straat.

Mw. Gerrie de Vegt
In schril contract met het kleinschalige karakter van het Noorderlicht stond het grote aantal kinderen in de Open Hof en in de Oosterholthoeve. Het gaf de ouders de keuze om hun kind(eren) naar een kleine of grote VBW-groep te laten gaan. De straat achter de Open Hof was afgezet en omgevormd tot een heus speelparadijs. De Oosterholthoeve ligt meer afgeschermd en daar kon, behalve binnen in de zaal, ook voor de deur gespeeld worden. Na het ochtendprogramma werd in kleine groepjes op het gras het vertelde verhaal nabesproken en uitgebeeld. Voor het eerst waren de ouders ook welkom na de pauze op de laatste ochtend. Terwijl meerdere dames van de catering in de Open Hof (Riek, Siena en Ali) al meer dan 25 jaar dienst doen, nam één van de drijvende krachten achter de VBW in de Oosterholthoeve na 15 jaar afscheid. Gerrie van de Vegt moet keuzes maken om niet teveel hooi op haar vork te nemen. In Grashorst is zij al op meerdere fronten actief en desondanks heeft ze ook bergen werk verzet voor de VBW, waarvan de laatste 11 jaar als bestuurslid. Dit jaar is de organisatie in de Oosterholthoeve compleet op de schop gegaan en het spijt Gerrie dat het VBW-programma voor andersbegaafden is (moest) vervallen.

In IJsselmuiden werd de VakantieBijbelWeek in en rond de Oosterholthoeve gehouden.

Vrijwilligersnood
Zoals in veel geledingen van maatschappij en kerk het aantal vrijwilligers afneemt, zo lijkt er vergelijkbaar een nijpend tekort te ontstaan voor de organisatie van de VBW in de Oosterholthoeve. Ook de Open Hof en het Noorderlicht verwelkomen graag nieuwe vrijwilligers. Tijdens de afsluitende dienst in de Open Hof lagen er niet voor niets al verzoekpapiertjes op de stoelen. Alle expertise is welkom, niet alleen met kinderen maar ook bijvoorbeeld op financieel en/of technisch gebied. Reacties voor Kampen en IJsselmuiden zijn respectievelijk welkom via vakantiebijbelweekkampen@gmail.com en bertil.brink@vakantiebijbelweek.com.

Inschrijving voor de VakantieBijbelWeek bij de ingang van de Oosterholthoeve.

De kinderen hadden geen weet van organisatie of zorgen en hebben inspirerend en creatief afscheid genomen van de zomervakantie. De bouwplaatsen Noorderlicht, Open Hof en Oosterholthoeve leken afgelopen weken grote kinderspeelplaatsen maar worden nu weer wijkcentrum en kerken. Daar gaat wel het bouwen aan het geloof verder. Zowel voor ouders als kinderen begint maandag het nieuwe leerseizoen. Op naar een gezegend schooljaar!

Zie ook:
VBW Kampen (Facebook)
VBW IJsselmuiden
VBW Zwolle
HGJB (Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x