Maaien dijken WDO Delta gegund aan Van der Weerd Grafhorst

Maaien dijken WDO Delta gegund aan Van der Weerd Grafhorst

Natuur, Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Waterschap zet in op ”gedifferentieerd maaien”

Voor de komende twee jaar heeft aannemer Van der Weerd uit Grafhorst de aanbesteding binnen gehaald van WDO Delta. Het waterschap meldt dat het bij het maaien van dijken en sloten ”oog heeft voor natuur en biodiversiteit”. Deze voorwaarden waren opgenomen in de aanbesteding. Van der Weerd gaat ”gedifferentieerd maaien”.

Zorgvuldig traject
Na een zorgvuldig aanbestedingstraject kwam Van der Weerd als beste uit de bus, aldus Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Belangrijke voorwaarde betrof de wens om bij het maaien van de dijken oog te hebben voor natuur en biodiversiteit. Van der Weerd begon ooit met het maaien bij boeren en vierde vorig jaar groots haar vijftigjarig jubileum (zie onderaan).
“Met deze aanbesteding pakken we als waterschap ook de kans om nog meer invulling te geven aan natuur en biodiversiteit bij onze maaiwerkzaamheden”, vertelt bestuurder Breun Breunissen. De aandacht voor het duurzaam maaien voort speelt ook een rol bij bijvoorbeeld de keuze van brandstof en het gebruik van materieel. “En zo ligt ook vast dat we gedifferentieerd maaien”, aldus de waterschapsbestuurder.
De nieuwe coalitie gaf vorig jaar aan in te zetten op duurzaamheid (zie onderaan).

Voor de komende twee jaar heeft aannemer Van der Weerd uit Grafhorst de aanbesteding binnen gehaald van WDO Delta.

Gedifferentieerd maaien
Breunissen legt uit wat gedifferentieerd maaien, één van de voorwaardes in de aanbesteding, inhoudt: “Dat betekent dat we delen van de grasmat onaangeroerd laten om ze een volgende maaironde pas te maaien. Op die manier hebben insecten voldoende eten in de buurt. Als we dijken helemaal in één keer maaien, wordt de afstand voor bepaalde insecten te groot om nog voedsel te kunnen vinden.”
Sloten worden gemaaid in het groeiseizoen (lente en zomer). In droge periodes vooral de sloten die water aanvoeren en in natte periodes juist de sloten die water afvoeren. Dijken laat het waterschap twee maal per jaar maaien, tussen mei en half juni en in september. Hiermee wordt het water op peil gehouden, niet te hoog of te laag, en zo moet een sloot voldoende water aan en af kunnen voeren.
Bij alle maaiwerkzaamheden verzekert het waterschap zich te houden aan de Wet Natuurbescherming.

Zie ook:
Groot feest bij Van der Weerd in Grafhorst (2019)
Nieuwe coalitie waterschap zet in op duurzaamheid (2019)
IJsseldijk beproefd door waterschap (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x