„Kampen, koester je rust en maak de stad niet te populair!” (video)

„Kampen, koester je rust en maak de stad niet te populair!” (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Maarten en Vincent van Rossem geven dringende adviezen na tweedaags bezoek met NTR-cameraploeg

Voor het zevende seizoen van het televisieprogramma ’Hier komen de Van Rossems’ hebben de hoofdrolspelers Kampen verkend. Maarten, Vincent en Sis bezochten bekende Kamper toeristische trekpleisters en zeilden mee met de Kamper Kogge. Na hun bezoek aan het Stadsarchief sprak Kamper Nieuws met de beide broers. Kampen komt er goed vanaf maar moet niet te groot denken. En de rijen geparkeerde auto’s aan het IJsselfront zijn verschrikkelijk: „Opdonderen met dat blik langs het water!”

De Van Rossems op de Kamper Kogge

Van Rossems
In februari 2015 startte de televisieserie ’Hier komen de Van Rossems’ bij de NTR op NPO2. Samen met broer Vincent en zus Sis verkent Maarten van Rossem elke keer een andere plaats in Nederland. Maarten is een bekend criticaster op televisie en jurylid bij de kwis ‘De slimste mens’. Van huis uit is hij contemporain historicus terwijl de historische expertise bij Vincent en Sis liggen op het terrein van stedebouwkunde en kunst.
De opnames in Kampen op maandag en dinsdag 27 en 28 juli zijn bedoeld voor het zevende seizoen dat start in januari. De eerste uitzending op 6 februari 2015 kwam uit Maastricht en trok ruim een miljoen kijkers. Daarna zakte dat aantal naar 600 tot 900 duizend kijkers en de laatste twee seizoenen naderde het aantal kijkers weer een miljoen.
De Van Rossems verkennen zelf de plaats en spreken veelal buiten beeld met plaatselijke vertegenwoordigers. In Kampen viel het betrokkenen op hoe goed voorbereid en geïnformeerd de familieleden waren. Na NPO 3FM (zie onderaan) was dit het tweede bezoek van de landelijke media in een maand tijd.

De Van Rossems op de Kamper Kogge

Kamper Kogge
Eén van de hoogtepunten van het bezoek aan Kampen vond Maarten de tocht met de Kamper Kogge. Op zeil stroomafwaarts en op motorkracht weer terug. Daarnaast vond Maarten de replica van de kunstnier van dr. Kolff indrukwekkend. Evenals bij Vincent kwamen er bij de Kamper sigarenmaker De Olifant herinneringen naar boven aan hun jeugd in Wageningen, dat ook een rijk sigarenverleden kent.
Op de vraag of Kampen zich kan onderscheiden met de Kamper Kogge roept Maarten uit: „Probeer je nou niet al te veel te onderscheiden, dan verlies je de charme die je nu hebt!” Enkele dagen eerder waren ze voor opnames in Zutphen waar de terrassen ”woekeren als schimmel”. Vincent vertelt met opluchting dat gemist te hebben in Kampen. Hij is juist dertig jaar geleden uit Amsterdam gevlucht vanwege het massatoerisme.
Kampen is een ”alleraardigst plaatsje” volgens Maarten. Behoud die rust, benadrukt hij, want dat het niet overal druk is, is ”op termijn een kwaliteit”. En alsjeblieft zonder die ”godvergeten rolkoffertjes”.

Zie ook:
Welkom bij de club’ (3FM) start live vanaf Koggewerf (video)
Kamper Kogge figureert in EO-documentaire over Vijfde Kruistocht
Schatgraven in rijk verleden Kamper sigarenindustrie
Verzameling dokter Kolff online te raadplegen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x