Tijdelijke gebruiker pand Koggewerf weggevlucht

Tijdelijke gebruiker pand Koggewerf weggevlucht

Nieuws 0 Comment

Na meerdere confrontaties vandalisme Havenweg vijf weer leeg

De twee woonhuizen op de Koggewerf worden, sinds de kraker vertrokken is, op tijdelijke basis bewoond. Eén van de panden is dit jaar al meermaals het doelwit geweest van vandalisme. Toen zondagavond bij Havenweg 5 voor de derde maal in dit nog prille jaar de ruiten werden ingegooid, is de bewoner per direct vertrokken. De nieuwe bestemming van Havenweg 3 en 5 laat echter nog op zich wachten.

Antikraak
In het kader van de transformatie van de Koggewerf tot toeristische trekpleister (zie onderaan) heeft de gemeente beide panden tijdelijk verhuurd. Het beheer is uitbesteed aan Carex, die onder andere voor de voormalige Ichthusschool in IJsselmuiden tevens voor tijdelijke bewoning danwel gebruik zorg draagt. In IJsselmuiden wordt een deel van de vroegere school aan kunstenaars verhuurd en dat is vergelijkbaar met Havenweg 5.
Sinds maart vorig jaar huurde Peter Boorsma de bovenverdieping. De breed georiënteerde vormgever uit IJsselmuiden houdt kantoor aan huis. Hij koos voor een extra werkplek waar hij ”lekker kan stinken met verf”. Het was de bedoeling dat hij er maar kort zou zitten maar de ontwikkeling van het pand laat op zich wachten. In het plan voor de nieuwe Koggewerf krijgt Havenweg 5 een horecabestemming en wordt op huisnummer 3 een entree tot de werf gerealiseerd.

De ingegooide ruiten van Havenweg 5 op de Koggewerf in Kampen.

Vandalisme
Nu voor de vierde maal de ramen zijn ingegooid, heeft Boorsma zijn boeltje gepakt. Als zelfs het glas in de voordeur aan diggelen ligt, wordt insluiping wel erg gemakkelijk gemaakt. De IJsselmuidenaar, die persoonlijke binding heeft met de Koggewerf, wil er geen drama van maken. Bij de politie is geen aangifte bekend over dit jaar. De beheerder van Carex kon vandaag niet reageren. Hij zou wel voornemens zijn aangifte te doen, volgens Boorsma. In afwachting van politieonderzoek wordt er wellicht meer bekend over de motieven in het geval het meer zou zijn dan baldadigheid.
Inmiddels zijn er planken voor de raamkozijnen geplaatst van het ooit statige pand. Gevoegd bij het verval maakt het Havenweg 5 tot een twijfelachtig visitekaartje voor de werf. Afgelopen najaar bezocht een delegatie van de gemeenteraad de locatie, waar ze bijna drie jaar geleden al eens vergaderde (zie onderaan). Burgemeester Koelewijn sprak in oktober de hoop uit ”het transformatieproces deze raadsperiode af te ronden.” De ruiten zijn inmiddels getransformeerd.

Inmiddels zijn er planken voor de raamkozijnen geplaatst.

Zie ook:
Gemeenteraad bijgepraat over transformatie Koggewerf (okt. 2018)
Start bouw botenloods markeert volgende fase (dec. 2017)
Lange avond en veel informatie voor gemeenteraad (april 2015)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top