Rijscholen en gemeente organiseren veiligheidsdag e-bikes (video)

Rijscholen en gemeente organiseren veiligheidsdag e-bikes (video)

Gemeente, Nieuws, Video 0 Comment

In 2017 kwamen meer fietsers dan automobilisten om in verkeer

Terwijl het totaal aantal dodelijke verkeersslachtoffers iets afnam vorig jaar, waren er voor het eerst meer omgekomen fietsers dan automobilisten te betreuren. Uit cijfers van het CBS blijkt dat tweederde van deze groep 65 jaar of ouder was en een kwart van de dodelijke verongelukte fietsers op een e-bike reed. Vrijdag 8 juni organiseert gemeente Kampen samen met een aantal plaatselijke rijschoolhouders een veiligheidsdag elektrisch fietsen voor senioren.

CBS-cijfers
Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde vorige week de cijfers over het aantal verkeersslachtoffers in 2017 (zie onderaan). Van de 613 doden zaten er 206 op de fiets. Daarvan zaten 31 personen op een elektrische fiets terwijl dat in 2016 er 15 waren. Voor alle leeftijden geldt dat meer mannen dan vrouwen overleden. In de auto overleden 201 slachtoffers, 30 minder dan in 2016. Er overleden vorig jaar 58 voetgangers, 51 motorrijders, 41 brom-/snorfietsers en 25 personen in een scootmobiel. Nederland telt bijna twee miljoen elektrische fietsen, bijna tien procent van het totaal. Vereniging RAI meldt dat er vorig jaar 300.000 nieuwe elektrische fietsen verkocht werden maar de RAI legt geen volledig verband met het gestegen aantal e-bikedoden.

Ernstig verkeersongeluk tussen fiets en auto.

E-bike veiligheidsdag
Om het aantal ongevallen te verminderen, organiseert de gemeente vrijdag 8 juni voor het stadhuis een dag waarop onder professionele begeleiding geoefend kan worden, zowel in fietsen als in de regels. Er wordt een parcours afgezet en een fietsenmaker kijkt de afstelling van de fiets na. Ook zal er een apotheker advies geven over medicijngebruik. Tijdens een korte fietstocht door Kampen wordt er een pitstop bij een fysiotherapeute gehouden. Het gehele programma staat in een uitgebreid bericht op de gemeentelijke website (zie onderaan). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de gemeente en die dag met de eigen gewone of elektrische fiets komen. Op dezelfde wijze als Gerrit Jan Veldhoen (61) bij de opening van het fietspad langs de Kamperstraatweg. Toen de wethouder arriveerde op zijn elektrische fiets, grapte hij dat hij de zijwieltjes er net afgehaald had.

Fietsdemonstratie door wethouder Veldhoen bij de Kamperstraatweg.

Zie ook:
Meld u aan voor de e-bike senioren veiligheidsdag (gemeente)
Fietsen voor het eerst dodelijker dan autorijden (Verkeersnet)
Fietspad Kamperstraatweg geopend (video)Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x