Kampen volgt landelijke trend verbod oplaten ballonnen

Kampen volgt landelijke trend verbod oplaten ballonnen

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Verzoek GBK ingewilligd middels toegevoegde bepaling in APV

In steden als Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Zeist en niet te vergeten Zwolle is het oplaten van luchtballonnen verboden. Kampen wil zich nu ook in dat rijtje voegen. Het college heeft een raadsvoorstel opgesteld dat dat beoogt. In de eerstvolgende raadsvergadering van 29 mei zal het besproken worden om middels het toevoegen van een bepaling in de APV het verbod gestalte te geven.

Problematiek
Tijdens de raadsvergadering in november vorig jaar heeft de GBK-fractie het college verzocht om in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod op te nemen over het oplaten van (wens-)ballonnen. Restanten van ballonnen komen in het milieu terecht waar ze schade aanrichten en veel dierenleed veroorzaken. Ballonlinten en -resten voeden ook de plastic soep in de oceanen (zie onderaan). Wensballonnen, die door middel van een brandende (vloei-)stof worden opgelaten, zorgen bovendien voor brandgevaar in bijvoorbeeld natuurgebieden en voor rieten daken.
Een verbod op wensballonnen wordt in het voorstel meegenomen. De Veiligheidsregio raadt het gebruik van wensballonen sterk af. Staatsbosbeheer liet vorig jaar al weten hoe ongewenst wensballon zijn (zie onderaan). Ballonnen worden in steeds meer gemeenten in de ban gedaan. Volgens cijfers van Stichting de Noordzee is het aantal gemeenten, dat het oplaten van ballonnen (gaat) verbieden, in een jaar verdrievoudigd.

Veelal uit onwetendheid wordt ook in privésfeer vaak ballonnen opgelaten.

Bewustwording
Het eerste doel van een verbod is bewustwording en het scheppen van draagvlak. ”Daadwerkelijke handhaving is beperkt mogelijk,” volgens portefeuillehouder Bort Koelewijn. Het punt van handhaving is niet opgenomen in het raadsvoorstel en wordt nog nader bekeken. De gemeente hecht wel belang aan het verbod want ”alle kleine beetjes helpen” aldus Koelewijn. Zijn ervaring is dat er al geen of weinig ballonnen worden opgelaten bij evenementen.
Sinds 2014 voert de gemeente al een ontmoedigingsbeleid bij de aanvraag voor een evenementenvergunning. Bovendien informeert ze over de schadelijke gevolgen van ballonnen oplaten. Blijkbaar heeft dit een positief effect gezien het sindsdien ontbreken van aanvragen daarvoor. Dit geldt voor grootschalige evenementen. Een verbod in de APV biedt een grondslag bij vergunningsvrije evenementen, kleine festiviteiten en privéaangelegenheden.
De bemande heteluchtballon is uitgezonderd van het verbod. Daarmee ontspringen wijkagent Jean-Louis Becker en andere ballonvaarders de dans.

Gestikt in ballonnenlint.

Zie ook:
Wensballonnen ongewenst
Unieke proef om ’plastic soep’ uit IJssel te halen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x