Poortkerk GerGem wordt zeer grondig verbouwd

Poortkerk GerGem wordt zeer grondig verbouwd

Kerk, Nieuws 0 Comment

Na sloop is nu de eerste paal geslagen voor wederopbouw

De ingrijpende renovatie van de Poortkerk is een nieuwe fase ingegaan. Na sloop van de Beukelaar en de kosterswoning is nu de fase van wederopbouw aangebroken. Afgelopen zaterdag werd in aanwezigheid van kerkleden de eerste paal geslagen voor de nieuwe vloer. Preses Verweij lichtte kort het heien toe en dominee Tuinier hield een beschouwing, zijn pak verstopt onder een witte overjas en een witte bouwhelm. Harry van Dieren, directeur van het heibedrijf, instrueerde de predikant hoe de heimachine te gebruiken (zie Facebook).

Sloop
Half september waren de leden van de Gereformeerde Gemeente Kampen uitgenodigd om kennis te maken met de Bovenkerk (zie onderaan). Vanaf half oktober kerken ze daar en begon de ingrijpende renovatie van de Poortkerk aan de 2e Ebbingestraat. Het aanpalende gemeenschapsgebouw De Beukelaar is, op de grote zaal na, gesloopt. Zo ook de kosterwoning die achter de kerk lag en al lange tijd niet meer als dusdanig dienst deed.
Het interieur van de kerk(zaal) is ook verwijderd en het orgel troont boven een kale, lege zaal. Niettemin hield ds. Tuinier een betoog alsof hij op een preekstoel stond. Hij was blij met de betrokkenheid en belangstelling. Er werd een vers uit psalm 118 gezongen die ds. Tuinier aanhaalde. Daarin wordt Jezus Christus de Steen genoemd die de bouwlieden verwierpen. Tenslotte stelde de huispredikant van de Poortkerk voor de verbouwing annex renovatie vergezeld te doen gaan van de verzuchting om Gods onmisbare gunst.

Proefzitten op de nieuwe kerkbanken.

Wederopbouw
Frits Verweij schetste kort hoe ijzeren palen in delen de grond in worden gebracht, gevuld met beton en aan elkaar gelast. Met die werkwijze kunnen binnen in ruimtes toch geheid worden geheid. Na zijn uitleg gaf de dominee aan dat ”we dit doen voor de toekomstige generaties maar ook voor ons”. Achterin de ruimte stond een nieuwe kerkbank waarmee straks de zaal wordt gevuld. Daarop konden de aanwezige kerkleden ’proefzitten’.
Harry van Dieren is als derde generatie binnen zijn heibedrijf betrokken bij de Poortkerk. Waar zijn opa de Poortkerk bouwde en zijn vader de Beukelaar, zo heit Harry nu voor een compleet vernieuwde kerk. Naar verwachting en hoop van de dominee en andere betrokkenen kan de kerkgemeenschap volgend jaar kerst weer vieren in hun vertrouwde kerk. Hoewel die dan vooral van buiten nog vertrouwd zal ogen. En ruim een jaar in de Bovenkerk samenkomen, zal na die tijd daarvan weer een afscheid vergen. De verbouw vervolgt.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x