Monumentaal pand binnenstad krijgt muurschildering tegen advies in

Monumentaal pand binnenstad krijgt muurschildering tegen advies in

Gemeente, Hanze, Nieuws 0 Comment

Vergunning verleend voor Hanzetafereel op zijgevel Rijksmonument

De zijgevel van Broederstraat 25 is aangewezen voor een metershoge muurschildering. Daarop moet een tafereel uit de Hanzetijd, met verwijzingen naar nu, deel gaan uitmaken van een serie in veertien Hanzesteden in Nederland en Duitsland. De welstandscommissie wijst het idee af maar het college van B&W gaat toch akkoord met de aanvraag. Kampen Marketing omarmt het initiatief.

Hanzesteden
Het idee komt uit de koker van Hanzesteden Marketing. Met subsidie van EU lnterreg, ter promotie van de Hanzesteden, is er onder andere een fietstocht opgezet tussen de Hanzesteden, te beginnen bij Neuss en te eindigen bij Harderwijk. Langs de route moeten belevingsaspecten de Hanzesfeer doen proeven en één daar van zijn de muurschilderingen.
De route is 450km lang en kent acht etappes. Aan de muurschilderingen, die één ”familie” moeten vormen, doen veertien Hanzesteden mee. Kalkar en Harderwijk hebben de metershoge muurschilderingen al aangebracht, respectievelijk aan de Grabenstraße (op de foto nog in uitvoering) en op het adres Klooster 17 (op de foto bijna voltooid).

Muurschildering van een Hanzetafereel in Kalkar.

Temborietje
In elk Hanzetafereel staan twee personen centraal en zit een knipoog naar deze tijd. De muurschildering van Harderwijk toont een non en een scheepsknecht. De non refereert naar het oude Klooster. Zij vouwt de lakense stof op. De knipoog zit ‘m in de Van Delft pepernoten uit deze tijd, die gemaakt worden in een fabriek in Harderwijk. De twee afgebeelde figuranten zijn inwoners uit Harderwijk. Tevens zijn het Hanzepaardje en het lakenloodje, de munt, in de schildering terug te vinden.

In het Kamper afbeelding figureert Harry Post op de Koggewerf. Een temborietje in een middeleeuwse bierpul vormt de Kamper knipoog, aldus Kampen Partners met wie in samenspraak het ontwerp tot stand kwam. Klik op de foto van Harderwijk voor een uitvergroting.

Muurschildering van een Hanzetafereel in Harderwijk.

Vergunning
Omdat de schildering wordt aangebracht op de zijgevel van Rijksmonument 22983 (hoek Broederstraat, Botermarkt en Boven Nieuwstraat) de welstands- en monumentencommissie om advies gevraagd. Zij wijst het af vanwege de “onaanvaardbare aantasting van de monumentale waarden”. Het college van B&W volgt dit advies niet op om redenen van recreatie, toerisme en citymarketing.

Specifiek stelt het college dat de fysieke schade aan het monument nihil zal zijn. De gevelstenen en -ornamenten aan de voorzijde blijven sowieso onaangetast en aan de zijkant is er sprake van ene witte, gestucte gevel. Daarnaast vindt ze de gezamenlijke promotie belangrijk(er) als ook de verhaallijn van Hanzestad Kampen uit te dragen. En niet te vergeten: de muurschildering wordt aangebracht door een deskundig bedrijf.

Afgewezen
Inmiddels is het onbekend of de muurschildering nog wordt aangebracht. De gemeente was te laat met het aanvragen van de subsidie waardoor die niet wordt toegekend. De gemeente geeft vooralsnog geen duidelijkheid of er een andere financiering wordt gezocht of dat de muurschildering niet in Kampen zal worden gerealiseerd. Gemeente Kampen had eerder deze impressie vrijgegeven:

De beoogde gevel en tafereel voor de Hanzemuurschildering in Kampen.

Zie ook:
Hanzesteden grensregio slaan handen ineen (2019)
Kamper Kogge brengt fietsen aan land voor Hanzetour (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x