Vergunning aangevraagd voor verplaatsing Schokker monument

Vergunning aangevraagd voor verplaatsing Schokker monument

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Financiële onderbouwing zo goed als rond en project is rijp voor uitvoering

Kampen kent een aantal slepende dossiers. Eentje die de voorpagina’s niet haalt, betreft de gewenste verplaatsing van het Schokker monument. Volgens ingewijden staat dat aan de IJsselkade op onjuist grondgebied. Tijdens de Hanzedagen werd er op ludieke wijze aandacht voor gevraagd. Daarop herleefde de discussie en gaf het gemeentebestuur aan welwillend te staan tegenover de wens van Schokker nazaten. Naar verwachting kan binnen een paar weken het monument verplaatst worden naar Brunnepe waar de verdreven Schokkers in 1859 landden.

Het Schokkermonument aan de IJsselkade tijdens de Hanzedagen.

Na het opnieuw onder de aandacht brengen, gaf Ben Diender (verbonden aan de Koggewerf) al aan positief contact te hebben met de cultuurambtenaar die erover gaat. Bruno Karel meldt deze week dat de vergunning door de gemeente bij de gemeente is aangevraagd. Binnen de Commissie Bestuur & Middelen, waarin hij zitting heeft namens het GBK, bleef Karel hameren op de gevoelige kwestie. De inwoners van Schokland moesten destijds hun eiland op gezag van koning Willem III verlaten. Kampen stond niet te juichen om het werkzame maar arme volk op te vangen. De gemeenteraad stuurde in 1859 zelfs een brief naar de Commissaris des Konings in Zwolle om dat tegen te houden. Uiteindelijk kregen de Schokkers achterin Brunnepe ruimte om hun, soms meegenomen, huisjes (weer) op te bouwen. Enkele straten aan de Noordweg herinneren daar nog aan.

De onderaanbesteding is de deur uit en Karel verwacht dat aannemer Woning de verplaatsing ter hand zal nemen. Als nieuwe locatie is gekozen voor het hondenuitlaatveldje, langs de toegang tot de Koggewerf. Hiervoor zal het veldje iets opschuiven. Het beeld moet minimaal vier meter uit de buurt van de waterkering blijven, die daar ligt en waarachter Rijkswaterstaat het voor het zeggen heeft. Als straks het College van B&W het officiële besluit tot verplaatsing bekrachtigt, wordt er een historische dwaling recht gezet waarmee recht wordt gedaan aan de Schokkers en aan Brunnepe. In een campagnefilmpje voor het GBK komt het monument ook langs en wijst Bruno Karel waar ”Harm en Aal Diender” heen willen. Uit naam van hen roept Karel uit: ”Daar moesten we weg. Hier willen we weg. We willen naar Brunnepe, naar huis.”

Het Schokker vissersechtpaar staat op grond waar ze niet gewenst waren.

Zie ook:
Herplaatsing Schokker monument nog niet besloten (juli 2017)
Nieuwe oproep tot juiste plaatsing Schokker monument (juni 2017)
Het Schokker monument in Kampen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x