Verhaal Bijbel kunstig verbeeld op ark in Elburg (video)

Verhaal Bijbel kunstig verbeeld op ark in Elburg (video)

Kunst & Cultuur, Regionaal, Video 0 Comment

Aad Peters vertelt kort waarom Ark van Noach niet naar Kampen komt

 

Nog een week ligt er een enorme ark in de haven van Elburg. De replica van de Ark van Noach vertelt het verhaal van het Oude èn het Nieuwe Testament in uitgebeelde taferelen met kunstig houtsnijwerk. Aad Peters, drijvende kracht achter het drijvende bijbelmuseum, vertelt gedreven over zijn project. In tegenstelling tot negen jaar geleden komt de Verhalenark niet naar Kampen. Het is wel en niet dezelfde ark als destijds.

Na vier jaar over Europese wateren gezworven te hebben, keerde de ark dit jaar terug naar Nederland waar in regio Rotterdam zijn bakermat ligt. Daar kocht Aad Peters in 2010 de ark waarin hij mogelijkheden zag tot een aansprekende inrichting met als doel het verhaal van de Bijbel te vertellen. De poppenspeler en theatermaker boorde zijn (internationale) netwerk aan en in een half jaar tijd was de ark omgebouwd. Het schip van 70m lang, 10 meter breed en 13 meer hoog is gebouwd op een voormalig binnenvaartschip voor ijzerertstransport en heeft een diepgang van 1,5m. Het heeft geen eigen motor en wordt verplaatst met sleepboten.

De VerhalenArk aan de havenkade in Elburg is dagerlijks geopend van 10 tot 18 uur.

Van Europa naar Nederland
Dit verplaatsen ging in juni vorig jaar mis toen in Oslo een sleper losschoot. Een botsing met een boot van de Noorse kustwacht volgde en het ontstane gat van 10m is nog steeds af te zien aan de afwijkende houtkleur van de reparatie. Peeters reageert nuchter daarop want hij heeft wel spannendere momenten meegemaakt, zoals tijdens projecten in Iran. De ark was op weg naar Leeuwarden waar het heeft gelegen tijdens de opvoering van de Passion door de hele stad heen eerder dit jaar. De afgelopen jaren is de ark onder andere in Denemarken, Noorwegen en Duitsland geweest. In Keulen heeft de ark anderhalf jaar voor anker gelegen maar nu maakt het schip een rondreis door Nederland en ligt het meestal ruim een maand op één plek.

Hoe het allemaal begon - met de verboden vrucht(en).

Van bijbel naar cultuur
Voor Peeters staat het verhaal voorop. ”Het is een open schip,” schetst Peeters, ”en aan mij is het om de Bijbelverhalen goed te vertellen.” Op de maar liefst vier verdiepingen, die de ark kent, worden diverse verhalen uitgebeeld in houten sculpturen die allen ontworpen zijn door de Tsjechische kunstenares Michaela Bartonova in samenwerking met Aad Peeters. Daarnaast krijgen veel andere elementen creatief vorm zoals bijvoorbeeld kristallen die het water voorstellen waarop het bootje van Mozes drijft. Enkele oude heiligenbeelden en een oude biechtstoel illustreren het Nieuwe Testament. Alles wordt met vaart en humor toegelicht op begeleidende bordjes en er is een speurtocht uitgezet voor kinderen. Of voor volwassenen die zich daartoe geroepen voelen.

De giraffen op de VerhalenArk laten zich niet kisten.

Van geschiedenis naar vermaak
De Bijbel vertelt een geschiedenis waarop onze cultuur is gebaseerd. ”Ken eerst je eigen cultuur voordat je oordeelt over andere culturen”, wil Peeters benadrukken. Op reacties over de toegangsprijs zegt hij ”iets is te duur als het niet de waarde heeft die je ervoor krijgt”. Voor gezinnen mag de prijs misschien oplopen, er is genoeg te zien en te beleven op de VerhalenArk, ook voor kinderen, zoals een speelhoek en een bioscoopzaal. Tijdens de relatief korte ligperiodes zijn de twee restaurants aan boord gesloten maar als je alles wilt zien, vliegt de tijd om en sta je daar niet bij stil. In Elburg werd vorige week de tienduizendste betalende bezoeker verwelkomd en in bijvoorbeeld Rostock (voormalig Oost-Duitsland) liep het bezoekersaantal in 7 weken soms op tot 30.000.

Als artitieke vrijheid hebben de tien geboden voeten gekregen. Om ermee aan de loop te gaan?

Van boot naar zand
In Elburg heeft Peeters inmiddels een nog groter project opgestart. In leegstaande bedrijfshallen werkt hij met zo’n vijftien man aan een grote tentoonstelling van Bijbelse zandsculpturen. Bedoeld als permanente overdekte expositie belooft het de grootste tentoonstelling van zandsculpturen in Europa te worden. De opbouw van de expositie over Bijbelse thema’s heeft vertraging opgelopen en zou anders ondersteund zijn door de ark. Deze reist volgende week weer door. Zoals Peeters na het interview weer snel teruggaat naar de opbouwwerkzaamheden die de nodige energie vragen.

Een verzameling kerststalletjes.

Van Elburg naar Hoorn
Na 25 augustus reist de ark verder naar Hoorn. Kampen wordt niet aangedaan omdat daar de Loswal werd aangeboden die ver buiten het centrum ligt en geen aansprekende locatie is voor publiek. In 2008 kon de Ark van Noach aan de Koggewerf liggen en bij gemeente Kampen staat de vraag uit van de redactie waarom dat deze keer niet mogelijk was. De VerhalenArk is feitelijk hetzelfde schip als toen maar de inrichting en uitstraling zijn sterk gewijzigd. Nadat Johan Huibers de ark had verkocht aan Aad Peeters, heeft hij een nieuwe ark gebouwd die daarna in Dordrecht heeft gelegen. In samenwerking met de Ark of Noah Foundation is deze tweede Ark van Noach vorig jaar aan een grote reis langs landen in Zuid-Amerika begonnen.

Achter Adam en Eva schittert het paradijs.

Van boodschap naar verhaal v.v.
Waar uit de oorspronkelijke replica van de Ark of Noach sterk de Bijbelse boodschap sprak, laat Peeters het aan de mensen om hun conclusie(s) te trekken. Sinds 1974 is hij uitgegroeid tot een gelouterd TV- en theaterproducent die verhalen wil vertellen. Hij was goed bevriend met de door een onverbloemde zelfmoord aan het eind gekomen kunstenaar Herman Brood. Deze rockzanger leefde enerzijds van God los maar stond misschien wel dichter bij Hem dan menigeen verwacht, aldus Peeters. Met die brede blik wil hij met de Ark van Noach het verhaal van de Bijbel vertellen. Hij doet dat op een waarheidsgetrouwe en toegankelijke wijze. Illustratief is een mooi moment tijdens het interview. Een bezoekster geeft Peeters een briefje waarop ze de booteigenaar allereerst vertelt de ark ”PRACHTIG” te vinden. Daarna bedankt ze hem in de kattebel voor het antwoord dat hij haar onbewust gegeven heeft. Op een bijbelstudiegroep hadden ze geworsteld met de vraag hoe anderen de wonderen van God te vertellen. Evenmin als haar groepsgenoten kwam ze eruit totdat ze ergens Peeters’ woorden las met de volgende strekking: ”Ik evangeliseer niet, dat doet God zelf.”

Zie ook:
Officiële promotiefilm
Website VerhalenArk

Een bewerking van dit artikel is ook gepubliceerd op Bottercourant.nl.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x