Verhalenark in Kampen was niet haalbaar

Verhalenark in Kampen was niet haalbaar

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Betrokkenen betreuren het maar voorbereidingstijd schoot tekort

 

Na ruim een maand in Elburg gelegen te hebben, is de Ark van Noach verplaatst naar Hoorn. In 2008 kwam de voorgaande versie van de ark naar Kampen. Deze keer blijkt dat niet haalbaar geweest te zijn. Aad Peters vertelde eerder dat zijn staf de aangeboden locatie afgewezen had. Betrokkenen van gemeente Kampen lichten de gang van zaken toe.

De Verhalenark aan de Havenkade in Elburg.

In een eerder gepubliceerd interview (zie onderaan) vertelde Aad Peters, eigenaar en initiator van de Verhalenark, dat de beschikbare ligplaats in Kampen niet voldeed aan de doelstellingen. Theatermaker Aad Peters wil met ”zijn” ark het verhaal van de Bijbel vertellen en trekt daarvoor graag een groot publiek aan. De achter in Brunnepe gelegen Loswal was geen aantrekkelijke locatie. Gemeentelijk havenmeester Jan Mulder licht toe dat hij erg laat vernomen had van de eventuele komst. In april begint juist het vaarseizoen te lopen en een ligplaats als de enorme ark vraagt meer voorbereiding dan op het eerste gezicht lijkt. Omdat het veel publiek kan trekken, moet er overleg gevoerd worden met de politie en moet de infrastructuur daarvoor geschikt zijn. In 2008 was er op de Koggewerf een grote toeloop ontstaan en daaraan terugdenkend had Jan Mulder aarzelingen. Bovendien riep de ligplaats toen bezwaren op van de omgeving en alleen al de bezwaartermijn zou deze keer de nodige tijd kosten. Uiteindelijk kon Jan Mulder de Loswal aanbieden of ”de palen bij Berk” (IJsseloever naast het voormalige Berkterrein – red.).

De speelhoek op het dek van de Verhalenark.

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen had via via van de Verhalenark vernomen en een balltje laten opgooien of het museumschip naar Kampen wilde komen. Uiteindelijk is er nooit een officieel verzoek gedaan dat Mulder derhalve ook niet bereikt heeft. Als huidig voorzitter van de Stichting Kamper Kogge, die in 2008 bezwaren had tegen het enorme gevaarte voor de Koggewerf, laat Arjen Hendriks desgevraagd weten ook van niets te weten. Veldhoen vind het erg jammer en wil binnen de gemeentelijke organisatie de communicatie en gang van zaken nog bespreken. Tenslotte haalt Kampen graag (trekpleisters voor) toeristen binnen. Mirjam Schepik, de Duitse rechterhand van Aad Peters, laat weten dat de VerhalenArk een dag eerder n Elburg is vertrokken vanwege de weersverwachting en beschikbaarheid van sleepboten. Donderdagavond zou het gevaarte in Hoorn arriveren om dan een paar maanden bij het Oostereiland aldaar te liggen. Voor Kampen blijkt het te kort dag geweest te zijn. Zoals de VerhalenArk verhaalt, is de wereld tenslotte ook niet in één dag geschapen.

Een benedendeks uitgebeeld Bijbeltafereel.

Zie ook:
Verhaal Bijbel kunstig verbeeld op ark in Elburg (video)
Website VerhalenArk

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x