Verkeersborden van bamboe rukken op

Verkeersborden van bamboe rukken op

Gemeente, Nieuws 1 Comment

Gemeente Zwolle start test in Ten Oeverstraat

In navolging van andere gemeenten, heeft Zwolle nu ook de verkeersborden ontdekt, die zijn gemaakt van bamboe. Terwijl gemeente Zwolle er eerst mee gaat testen heeft gemeente Sliedrecht al besloten over te stappen op de volledig herbruikbare bamboeverkeersborden. Zwolle is in overleg met buurgemeenten Dalfsen en Kampen over een gezamenlijke inkoop.

Praktijktest
De Zwolse Ten Oeverstraat, onderdeel van een hoofdfietsroute, is heringericht als fietsstraat waar de auto te gast is. Tegelijk is in de straat in de wijk Assendorp éénrichtingsverkeer ingesteld. Hiervoor waren nieuwe verkeersborden nodig. In het voorjaar had de gemeenteraad, op voorstel van CU-raadslid Ruth Stoorvogel, unaniem de wens uitgesproken om hiervoor bamboeborden aan te schaffen.
Verkeersborden van deze grassoort zijn duurder zijn dan de traditionele aluminium borden. De raad vertrouwt erop dat de investering zich op termijn terugverdient. Ze verwacht dat met 20 tot 25 jaar de borden twee keer zo lang meegaan als de stalen klassieke variant.
De ambitie van Zwolle om in 2050 energieneutraal te zijn uit zich ook in een heel ander initiatief. Waar in voorgaande jaren op de zomerkermis tweederde van de attracties op duurzame energie draaiden, is het dit jaar gelukt om alle attracties op groene stroom te laten draaien.

Aan de achterzijde is het gebruikte materiaal goed herkenbaar.

Opkomst
Bamboe is volledig klimaatneutraal. Het heeft als eigenschap dat het veel CO2 opneemt en sterker is dan hardhout. Bovendien is het stabiel materiaal en één van de snelst groeiende, volledig hernieuwbare grondstoffen. Samen met bamboefabrikant Moso ontwikkelde HR Groep het duurzame bord. Het familiebedrijf HR Groep levert een groot deel van de drie miljoen verkeersborden in Nederland.
“Aluminiumborden gaan maximaal twaalf jaar mee,” aldus raadslid Sun van Dijk uit Schiedam. Deze gemeente besloot in juli om over te stappen. Rijswijk claimde in januari vorig jaar een wereldprimeur te hebben met het in gebruik nemen van verkeersborden van bamboe. Volgens andere bronnen plaatste Den Bosch halverwege 2017 al enkele testexemplaren.
Met name dit jaar zijn veel dorpen en steden overgestapt, waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In een testfase sluit Zwolle zich nu aan bij dit rijtje.

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x