Verlate koeiendans door wormen

Verlate koeiendans door wormen

Natuur, Regionaal 1 Comment

Eindelijk mochten de koeien van Immeker ook het land in

 

Wie op de stralende Hemelvaartsdag, die het vandaag was, vanuit Kampen een ronde om Oosterwolde fietste, zag overal de koeien in het land lopen. Behalve op de hoek van de Eekterweg en het Kerkpad. Daar werden echter vanmiddag ook de koeien van stalling in de stal bevrijd en ze dansten het land in. Onder toeziend oog van kerkgemeenteleden die deze verlate koeiendans hadden georganiseerd.

Zandbad

Op meerdere plaatsen wordt tegenwoordig het publiek uitgenodigd als de koeien na de winterstalling weer de wei in mogen, zoals Erf1 in de Mandjeswaard op 1 april al veel kijkers trok. Het idee was ook opgepakt door wijkteam 1 van de Goede Herderkerk in Oldebroek. “Niet alleen binnen maar ook buiten de kerk zoeken we naar gelegenheid om elkaar te ontmoeten”, lichtte Beerd Labots toe. ”Met de mannen gaan we bijvoorbeeld ook ieder jaar (forel)vissen.” De koeiendans op ’t Eekt was eveneens een leuke aanleiding tot informeel contact.

Gemeenteleden Goede Herderkerk Oldebroek

Langs het Kerkpad van ’t Eekt naar Oosterwolde was de afgelopen maanden nog weinig leven bespeurd, op hazen en konijnen na. En soms graasden de prijskoeien van Gerrit van ’t Hof op het direct aan het pad grenzende gras. De weilanden verderop bleven leeg. Maatschap Immeker had de koeien nog op stal gehouden omdat ze ziekteverschijnselen vertoonden. Die bleken veroorzaakt te worden door (een overdaad aan) wormen in de ingewanden. Vader Jan en zoon Joshua besloten daarop eerst het land nog een keer extra te maaien om de kans op verspreiding en besmetting te minimaliseren.

Jan Immeker

Jan Immeker vermoedt dat de koeien zijn aangestoken door aangekochte pinken. Waarschijnlijk waren die nog niet buiten geweest waardoor ze nog geen weerstand hadden opgebouwd. Hij tuurde naar de koeien die meteen ver het land in waren gerend. Over de weidegang merkte Jan op: ”Zo hoort het.” Zijn oudste zoon was inmiddels terug uit het land waar hij aan de kant van Oldebroek ervoor had gewaakt dat de pinken door de draad heen braken. Samen met zijn zus Alissa kijkt Joshua, zittend op strobalen, over het land uit. Op de weidegang reageerde hij nuchterder dan zijn vader: ”Dit scheelt een bonk werk. Nu halen de koeien zelf het voer op en brengen zelf de mest weg.”

Joshua en Alissa Immeker

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mister M

Mooie plaatjes!

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x