Asielzoekers mogen tot november in Hotel Zalkerbroek blijven

Asielzoekers mogen tot november in Hotel Zalkerbroek blijven

Nieuws 0 Comment

Vrijwilligers en medewerkers bedankt met een diner

Het hotel op verzorgplaats Zalkerbroek doet sinds de aanwijzing als crisisnoodopvang weer dienst als overnachtingslocatie. Voor asielzoekers wel te verstaan. Het restaurant, dat sinds januari gesloten is, heeft in april één avond haar functie teruggekregen. Drie asielzoekers hadden een diner bereid om de vrijwilligers om hen heen te bedanken. De crisisnoodopvang zou gelden tot eind juni maar is verlengd tot eind oktober. Eenmalig, verzekert burgemeester De Rouwe op dit moment.

Verlenging
Op aandringen van de landelijke overheid heeft gemeente Kampen besloten de crisisnoodopvang in het hotel annex restaurant op verzorgplaats Zalkerbroek vier maanden te verlengen. In maart startte de opvang waarmee de relatief nieuwe eigenaar van de uitspanning plots een volgeboekt hotel had, in aanvang tot 30 juni. Het tekort aan opvanglocaties voor vluchtelingen houdt aan en daarom blijft Zalkerbroek nu in functie als opvang tot 1 november. Voor de verblijvende asielzoekers, zo’n tachtig personen waaronder één kind en enkele vrouwen, is de nieuwe bestemming nog onbekend. Zalkerbroek is de vierde verblijflocatie sinds hun aankomst in Nederland (zie onderaan).
Omdat de verzorgplaats en de enige, niet-officiële, toegangsweg door het land onder verantwoording van Rijkswaterstaat vallen, is deze ook betrokken bij het verlengingsbesluit. Volgens de wegbeheerder houdt de gemeente zich aan de afspraken en daarom werkt ze mee. De gemeente zelf heeft met omwonenden gesproken die geen noemenswaardige overlast zouden ervaren. Met hen heeft burgemeester Sander de Rouwe afgesproken dat de opvang niet nog eens zal worden verlengd.

Bedankmaaltijd
Eén van de initiatiefnemers om de vrijwilligers te bedanken, die zich kommeren om verblijf en dagbesteding van de asielzoekers, was Mert Yeşil (26). Hij vluchtte vorig jaar uit Turkije omdat zijn vader hem dreigde te vermoorden vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Bij het koken hielp Bayram Sevinç (31) uit Koerdistan volop mee. Sevinc vluchtte ongeveer rond dezelfde tijd vanwege politieke uitlatingen die niet geaccepteerd werden.
Als dagbesteding verrichten veel van de ongeveer tachtig asielzoekers in de crisisnoodopvang nabij knooppunt Zalkerbroek vrijwilligerswerk. De betrokken vrijwilligers en medewerkers werden met een uitgebreid diner bedankt. Theo Sikma, ingehuurd door de gemeente voor de coördinatie, en Ferry Vogtschmidt, locatiemanager Genemuiden, waren aanwezig als ook enkele dames van Welzijn Kampen plus Jaap en Gea namens Het Achtste Werk en drie jongedames van Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden (SPGIJ).
Burgemeester Sander de Rouwe schoof ook aan. Op het menu stond chicken broth soup with pasta, rice, spring salade, tulumbo and kenalpasta desert en chidser sote.

Jaap en Gea Boersma (Het Achtste Werk) genieten van de bedankmaaltijd.

Lofuitingen
Bo-Fleur Meulman, Robin Slager en Amanda Wander assisteerden bij het koken en de bediening. Alle drie achttienjarigen lopen stage voor hun opleiding en doen vrijwilligerswerk bij de SPGIJ. Bo-Fleur is vol lof over de toewijding en inzet van de asielzoekers die komen helpen bij de SPGIJ. „Ze zijn welwillend en leergierig,” vult Amanda haar aan. Op de vraag of de vreemdelingen anders zijn reageert ze: „Iedereen is normaal en hetzelfde.”
De affectie en het enthousiasme zijn wederzijds. Waar dat vandaan komt? „They accept us as brothers and sisters,” aldus Mert. Met hem begon Bo-Fleur meteen volop over jongens praten toen ze hem voor het eerst ontmoette op de manege. Als transgender kon ook Robin volop meepraten.
Op één punt raakt Bo-Fleur, tijdens het gesprek voorafgaand aan het diner, heel verontwaardigd: „Deze hardwerkende jongens moeten maanden zo niet jaren wachten op een verblijfsvergunning en kunnen tot die tijd niets doen. Terwijl vluchtelingen uit Oekraïne meteen een verblijfstatus krijgen en een ID-nummer. Dat is heel oneerlijk!”

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x