Waterschap vernieuwt drie gemalen op Kampereiland

Waterschap vernieuwt drie gemalen op Kampereiland

Nieuws 0 Comment

Pompput hergebruikt en visvriendelijke pompen toegepast

Drie gemalen, die overtollig water vanaf Kampereiland in het Zwartemeer pompen, zijn in de laatste vier maanden vernieuwd. Voor de komende 25 jaar zou een goede werking gegarandeerd moeten zijn. Van een gemaal bij Zuidwolde kwam een pompput vrij die duurzaam opnieuw gebruikt is bij het gemaal Zwartemeerpolder.

Vernieuwing
De vernieuwing betreft de gemalen Zwartemeerpolder, Willem Meijerpolder en Stikkenpolder. Een goede werking voor nu en de toekomst is nu voor zo’n 25 jaar veilig gesteld, aldus het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Het gemaal Zwartemeerpolder kan per minuut 4,1 m3 water verpompen, het gemaal Willem Meijerpolder 8,5 m3 en het gemaal Stikkenpolder 13,6 m3.
Door wijziging van het waterbeheer kwam van een gemaal bij Zuidwolde een pompput vrij. Deze put was nog in goede staat en maakte hergebruik voor het gemaal Zwartemeerpolder mogelijk. Een schoolvoorbeeld van materiaalhergebruik.

Bram van Wijk (Visserij Service Nederland) test een visvriendelijke pomp.

Visvriendelijk
Er zijn visvriendelijke pompen geïnstalleerd. Dat uit zich in andere schoepen en waaiers. In Nederland worden meer en meer maatregelen getroffen om “veilige vismigratie” te verbeteren. Gemalen vormen een barrière voor vissen. Voor vispassage van een hoog naar een laag waterniveau zijn inmiddels voldoende mogelijkheden voorhanden waarbij vissterfte en -schade niet optreden.
Vice versa gaat de meeste vis echter door de pompen. Dat is nog volop in onderzoek bij bijvoorbeeld de WUR en TUE. Op bovenstaande foto test Bram van Wijk van Visserij Service Nederland een visvriendelijke pomp. Opdat niet alleen de vernieuwde gemalen maar ook de visstand langer meegaat.

Eerder nieuws van het waterschap:
Waterschap vraagt aandacht voor Wereld Toilet Dag (video)
Nieuwe coalitie waterschap zet in op duurzaamheid

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x