Geschiedenis is recht gedaan – eindelijk
Geschiedenis, Nieuws 27 juni 2018, 0 CommentSchokker monument verplaatst richting Brunnepe ”maar Harm en Aal staan nog steeds verkeerd”
Zonder enige ophef is dinsdag in alle vroegte het Schokker monument van de IJsselkade naar de Noordweg verhuisd. Behalve een paar ambtenaren, werklieden en direct betrokkenen waren er geen getuigen van de historische correctie. Bij de toegang tot de Buitenhaven staat het Schokker stel weer buiten Kampen, zoals de Schokkers destijds ook niet welkom waren in Kampen. Harm en Aal Diender staan echt nog steeds niet juist.
Lange geschiedenis
Aan het monument en de verplaatsing is een lange geschiedenis vooraf gegaan. Allereerst voert het monument natuurlijk terug op de Schokkers, die in 1859 van de koning hun eiland moesten verlaten. Ze kregen een lapje grond in Brunnepe toegewezen, buiten de stadsmuren van Kampen, waar ze hun houten huisjes weer opbouwden. Ter gedenking werd in 1991 het monument gemaakt door de Ierse beeldhouwer Norman Burken die al decennia in Enschede woont en werkt. Na plaatsing bij de Buitenhaven verdween het in 2000 in het gemeentelijk depot omdat het waterschap de hoogwaterkering aanlegde. In 2002 werd het aan de IJsselkade geplaatst maar al snel begonnen Schokker nazaten hierover te morren.
Alsnog verkeerd
Dezelfde hoogwaterkering dwarsboomt het plan om straks bij de toegang tot de Koggewerf de IJsselkogge te stallen. Toen dit vorige maand duidelijk werd, kwam het proces in een stroomversnelling. Bovendien kon de inzet van vrijwilligers de kosten voor de gemeente drukken. Tijdens de Hanzedagen in Kampen werd nog met een pamflet om de nek gepleit voor verplaatsing (zie onderaan). Het monument staat nu weer bij de Buitenhaven, naast het uitlaatveldje dat verkleind is. De bestrating rondom het Schokker stel moet nog gelegd worden. De reacties lopen uiteen. Voor toeristen vervalt het mooie plaatje met de IJssel en schepen op de achtergrond. Nu vormt de bouwput, de nieuwbouw van Havenoord of het geparkeerde blik het decor. Harm en Aaltje kijken noch naar het water, noch naar Kampen, noch naar Brunnepe. Cultuurambtenaar Dick Spijker verdedigt de oriëntatie van het beeld. Leunend op zijn schop zegt Jan echter stellig dat ”het stel moet natuurlijk met de rug naar Kampen staan.”
Zie ook:
• Nieuwe oproep tot juiste plaatsing Schokker monument (juni 2017)
• Vergunning aangevraagd voor verplaatsing Schokker monument (feb. 2018)