Herstel kademuur loopt vertraging op

Herstel kademuur loopt vertraging op

Nieuws 0 Comment

Scheuren in nieuw metselwerk in onderzoek

In het ”groot onderhoud” van de kademuur langs de IJssel in Kampen is vertraging opgetreden. In het nieuwe metselwerk treden scheuren op waarvan de oorzaak onbekend is. In afwachting van de resultaten van een onderzoek daarnaar, zijn de werkzaamheden stil gelegd. De bouwketen en steigers blijven staan, waarvoor de Oude Buitenhaven niet ontruimd hoeft te worden.

Voegwerk
De kademuur langs de IJssel- en Buitenkade valt onder verantwoording van het waterschap. In november startte Waterschap Drents Overijsselse Delta met het herstel van de ”kantelen” waarvan stenen los zaten, of weg waren, en waarin kalkaanslag, mos en scheuren bij inspectie naar boven kwamen (zie onderaan).
Nu is gebleken, meldt het waterschap, dat in het nieuw gemetselde voegwerk scheuren zijn ontstaan.
Het onderhoudsproject is gestaakt in afwachting van onderzoek naar de oorzaak. Zodra dit bekend is, zullen twee ”kantelen” volgens de nieuwe methode gemetseld worden, zoals het onderzoeksresultaat nog moet duiden.

Steen en puin markeren de werkzaaamheden aan de Kamper kademuur.

Kademuur
De ongeveer 200m lange kademuur maakt deel uit van de Waterkering Kampen-Midden. De ”kantelen” verwijzen naar de vroegere stadsmuur die er stond. Overigens is het de vraag of daarop kantelen stonden. Eerder werd de Oude Buitenhaven ontruimd voor de werkzaamheden maar dat is nu niet het geval. De Oosterwalbotterwedstrijd komt derhalve niet in gevaar. Ook de waterkeringsfunctie komt niet in gevaar want de gekantelde kantelen hebben hoofdzakelijk een decoratieve functie.
Het waterschap hoopt voor de bouwvak een nieuwe metselmethode te proberen. Ze verwacht binnen twee weken meer te kunnen melden over het onderzoek door een extern bureau. De meerkosten, die nu optreden, komen voor rekening van het waterschap.

Zie ook:
Groot onderhoud kademuur Buitenhaven aanstaande

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x