Kapitein Aalt Fikse vertrekt uit Kampen

Kapitein Aalt Fikse vertrekt uit Kampen

Kerk, Nieuws 0 Comment

Korpsofficier Leger des Heils wordt verplaatst naar Zuid-Limburg

Na ruim tien jaar ruilt Aalt Fikse zijn korps Kampen in voor een ander. De officier van het Leger des Heils is langer dan gebruikelijk in Kampen gestationeerd geweest. Hij heeft veel werk verzet in Kampen maar ook in de omgeving. In nabije plaatsen zijn initiatieven ontplooid, vrijwilligers betrokken bij het Leger des Heils en buitenposten opgezet. Een team van drie officieren uit Venlo en Lelystad nemen de leiding over van Fikse.

Paramaribo
Aalt Fikse (49) begon zijn werkzaam leven bij de marechaussee maar besloot na vijf jaar te willen werken voor het Leger des Heils. Samen met zijn vrouw Tertia werd hij in Suriname geplaatst. Daar hebben ze vijftien jaar campagne-activiteiten en kerkelijk werk verricht, geconcentreerd rond de hoofdstad Paramaribo. Bij terugkomst in Nederland hadden ze het geluk in Kampen aan de slag te kunnen, in de regio waaruit ze beiden afkomstig zijn. Aalt komt oorspronkelijk uit Harderwijk, Tertia uit ’t Harde en ze hebben elkaar ontmoet op de rommelmarkt in Elburg. Samen kozen ze voor het Leger des Heils.

Vaandsels van het Leger des Heils korps Kampen.

Kampen
In november 2007 begon Aalt Fikse als korpsofficier In Kampen. In zekere zin zette hij daar het pionierswerk voort zoals hij dat in Suriname gewend was. Het Leger des Heils werd actiever en raakte meer ingeburgerd in Kampen. Naast een noodopvang heeft het pand aan de Boven Nieuwstraat een kledingwinkel. Aalt Fikse komt ook regelmatig als gast(s)preker bij andere activiteiten of in andere kerken. In de regio zijn er op Urk en in Emmeloord buitenposten gesticht en in dorpen als Wezep, IJsselmuiden en Genemuiden zijn er projecten gestart. Zo werd bijvoorbeeld in IJsselmuiden het initiatief van Koffie Puur als inloophuis ondersteund (zie onderaan). Korps Kampen bestaat al 135 jaar en was één van de eerste korpsen in Nederland. In Engeland waren William en Catherine Booth in 1878 de ’Salvation Army’ gestart om geestelijk en maatschappelijk werk te combineren. Aanvankelijk was er, eind 19e eeuw, fel verzet van de gevestigde kerken in Kampen tegen de nieuwkomers.

Treebeek
Half juni vertrekt het gezin Fikse (vijf kinderen) naar Brunssum op de oudste (studerende) dochter na die in Kampen achterblijft. Alle (o)verplaatsingen binnen het Leger des Heils in Nederland vinden dan plaats. Gewoonlijk om de vijf jaar maar Aalt Fikse heeft die periode in Kampen weten te verdubbelen. Korps Treebeek omvat een groot gebied, waarbinnen steden als Venlo, Helmond en Eindhoven vallen. Fikse zelf vermoedt dat de leidinggevende, met wie hij vanaf vorig jaar al biddend in gesprek was, hem mede om zijn eerdere missionaire werk daar heeft geplaatst. Het Leger des Heils is gebaseerd op het protestantisme dat in het katholieke zuiden minder verbreid is. Tertia heeft met gemengde gevoelens gereageerd op de verplaatsing en Aalt Fikse vindt het ”gepast jammer”. Een wisseling van de wacht vindt hij op zich wel een goede zaak. Hij gaat nu in het zuiden des lands op zoek naar ”de balans tussen geloof en medemens”.

Kapitein Aalt Fikse achter het spreekgestoelte bij het Leger des Heils in Kampen.

Zie ook:
Koffie Puur is weer open
Geslaagde modeshow met eigen kleding

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x