IJsselkade weer opengesteld voor doorgaand verkeer

IJsselkade weer opengesteld voor doorgaand verkeer

Nieuws 0 Comment

Vervanging klepkeringen door schotbalken in waterkering Kampen-Midden voltooid

De werkzaamheden van het waterschap aan de Kamper waterkering zijn afgerond. Zaterdag 19 oktober zijn de bouwhekken verwijderd en is de IJsselkade weer vrij gegeven voor alle verkeer. Over twee weken worden de nieuwe schotbalkkeringen getest. De vervanging van de klepkeringen, inclusief prijskaartje, was niet nodig geweest volgens sommige lezers.

Toekomst
De klus is geklaard binnen de planning en het budget. Het bouwteam bestond uit medewerkers van aannemer Dura Vermeer, waterschap WDODelta en gemeente Kampen. Volgens het waterschap is de waterkering ”hiermee weer klaar voor de toekomst om, bij hoogwater op de IJssel, Kampen voldoende veiligheid te bieden”.
Over twee weken zijn er proefsluitingen gepland van de vijf nieuwe schotbalkkeringen. Om precies te zijn tussen 19u00 en uiterlijk 22u00 op woensdag 6 november (ABN AMRO en Van Heutszplein) en donderdag 7 november (Stadsherberg, Oorgat en Vloeddijk). Op die momenten is er weer tijdelijk geen verkeersdoorgang mogelijk.

De werkzaamheden in volle gang.

Verleden
Op de aankondiging van het project (zie onderaan), werd in Kampen verbaasd, zo niet geschokt, gereageerd. De vervangen klepkeringen hebben slechts tien jaar dienst gedaan. Meerdere lezers verwijzen naar de goedkopere oplossing die Johann van den Noort destijds had bedacht. Het waterschap wees zijn ontwerp voor een opblaasbare waterkering in 1995 af. De toepassing wordt inmiddels wel elders in Nederland en over de hele wereld toegepast.
Op verzoek van Kamper Nieuws geeft Johann van den Noort aan niet meer erover te willen praten. Zijn zoon past zijn ontwerp nu wereldwijd toe, vertelt Van den Noort in zijn kunstatelier aan de Voorstraat. Hij wil ”geen oude koeien uit de sloot halen”. Vorig jaar blikte hij in De Brug uitgebreid terug op zijn waterkering (zie onderaan). Voor hem is het dossier gesloten zoals ook de nieuwe schotbalkkeringen bij hoog water zullen sluiten.

Johann van den Noort

Zie ook:
Wisselend deel IJsselkade weken afgesloten
Balken en splinters bij waterschap (Prikje)
Van den Noort blikt terug op zijn waterkering (De Brug)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x