Vervuiling vertraagt baggeren Buitenhaven

Vervuiling vertraagt baggeren Buitenhaven

Nieuws 0 Comment

Bij laatste deel Nieuwe Buitenhaven onverwachts verontreiniging opgedoken

De baggerwerkzaamheden in de havens van Kampen verliepen tot nu toe voorspoedig. Ook in de havens bij de Koggewerf. De Oude Buitenhaven is al een week opgeschoond en weer uitgediept. Het baggeren van de Nieuwe Buitenhaven vorderde gestaag maar is afgelopen vrijdagmiddag stil gelegd nadat werknemers ”verdachte stank” roken. Maandag is er de gehele dag overleg gevoerd en in de vooravond kwam de gemeente namens alle betrokken partijen met nadere informatie.

Luchtmetingen
Meteen nadat baggeraars alarm sloegen, zijn er vrijdagmiddag luchtmetingen gedaan. Zaterdagmiddag verklaarde een woordvoerster van de gemeente dat er weliswaar ”hogere waarden” waren vastgesteld maar nog niet boven de norm. In samenwerking met de GGD zal er eerst aanvullend bodemonderzoek gedaan worden voordat het baggeren hervat wordt. Meerdere keren per dag zullen er luchtmetingen gedaan worden en er zijn monsters genomen van het slib dat al opgebaggerd is.
De Nieuwe Buitenhaven is afgesloten voor scheepvaart en rood-wit lint langs de kade moet mensen op afstand houden. De afzetting is uitgebreid tot aan de achterzijde van het Havenkantoor. Het baggerschip is naar een ”veilige plaats” gesleept en de reeds opgebaggerde specie is onder water gezet. Daarmee wil men verdere verdamping van stoffen uit de baggerspecie voorkomen.

In aanvang was er nog niks aan de hand en begon het baggeren in de Nieuwe Buitenhaven zoals gepland.

Waterbodemmonsters
De vervuiling is bij verrassing boven water gekomen, vergelijkbaar met de onverwachte en ernstige vervuiling in de grond voor De Hagen, gelegen voor de Koggewerf waar nu een parkeerdek in aanbouw is. Evenals bij het parkeerdek mocht voor het baggerproject onderzoek vooraf niet baten. Voor het parkeerdek moest zelfs een historisch sluisje wijken en ook nu zijn er onverwachts werknemers (bijna) onpasselijk geworden.
Her en der zijn in de havenbodems proefmonsters genomen die geen verontreiniging aantoonden. Schijnbaar is er geen waterbodemmonster genomen onder het overhangende deel van het Havenkantoor dat nu als laatste uitgebaggerd zou worden. Vaste bezoekers van het Havenkantoor roken daar al een onbestendige geur dus zij zijn niet verbaasd. Metingen hebben een verhoogde concentratie van waterstofcyanide aangetoond.

Vervolgonderzoek
De gemeten concentraties zijn te laag om gevaarlijk te zijn voor de volksgezondheid. Aanstaande donderdag zal nader waterbodemonderzoek gedaan worden. Een gespecialiseerd team met beschermende kleding en maskers zal vanaf een ponton enkele waterbodemmonsters nemen onder het betreffende deel van het Havenkantoor waar de vervuiling is opgedoken. De directe omgeving zal tijdelijk afgezet worden om alle risico’s uit te sluiten, meldt de gemeente.
Via de digitale snelweg zijn omwonenden per ommegaande persoonlijk geïnformeerd. Zolang de onderzoeksresultaten niet bekend zijn, zal het baggerproject niet hervat worden. Volgens kenners zal de omgeving door de vervuiling van vroegere industrieën, waaronder een gasfabriek op het Bolwerk, altijd een zorgenkindje blijven.

De Nieuwe Buitenhaven is ontruimd in afwachting van nader onderzoek naar de aangetroffen verontreiniging.

Zie ook:
Baggeren Kamper havens gebonden aan wet- en regelgeving
Periodiek baggeren Kamper havens gestart in Oude Buitenhaven
Heiwerkzaamheden bij De Hagen toch onverantwoord (dec. 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x