Stedelijk Museum en Stadsarchief blijven bij gemeente

Stedelijk Museum en Stadsarchief blijven bij gemeente

Gemeente, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Verzelfstandiging SAMBIQ stopt bij gebrek aan geld

De ingezette verzelfstandiging van het zogenaamde SAMBIQ-cluster stokt. Het college stelt de raad voor om, na verzelfstandiging van Stadsgehoorzaal, Bibliotheek en Quintus het proces te stoppen. Er is geen geld meer voor en praktisch is het ook niet handig. Als eerste wordt voorgesteld het Stedelijk Museum te behouden als gemeentelijke instelling. Het Stadsarchief komt volgend jaar verder ter sprake.

Heroverweging
In december 2013 besloot de Kamper gemeenteraad tot verzelfstandiging van vijf culturele, gemeentelijke instellingen. De Stadsgehoorzaal (theater) beet de spits af in 2014, gevolgd door de Bibliotheek in 2016 en Quintus (muziekschool) in 2017.

Voor het Stedelijk Museum is het proces in een gevorderd stadium maar dat geldt in mindere mate voor het Stadsarchief. Gezien de financiële situatie van de gemeente lijkt het een logische stap om, naast het Stedelijk Museum, ook de verzelfstandiging van het Stadsarchief te heroverwegen.

Hiervoor volgt in 2020 een apart voorstel. Het benodigde geld dat al gereserveerd is, wil het college van B&W gemeente terugstorten in de algemene middelen.

Expositie in het Stedelijk Museum.

Bruidsschat
De vijf culturele instellingen werken binnen het SAMBIQ-cluster samen op het gebied van cultuurbeleid. Zij moeten nog wel de gezamenlijke bezuinigingen gaan opstellen. De drie zelfstandige instellingen ontvangen gemeentelijke subsidie dus zullen moeten samenwerken met de twee andere om het gemeentelijke culturele beleid vorm te geven.

Het Stedelijk Museum is nog op zoek naar een nieuwe directeur. Hier kan vaart achter gezet worden nu de toekomst helderder is. Wethouder Van der Sloot geeft aan dat er nog geen kandidaat op het oog is en dat er nog geen vacature is opgesteld.

Burgemeester Koelewijn spreekt over een ”bruidsschat” die de gemeente, gezien haar slechte financiële positie, niet mee kan geven. Daarom gaan de laatste twee dochters nog niet het (gemeente)huis uit.

Fred van de Kraaij komt met een vraag naar het Stadsarchief die gemeentearchivaris Margreet Vink-Bos, Otto Ottens en Michiel van Wijngaarden opzoeken.

Uit het archief:
Expositie brengt oude en nieuwe Kamper beelden samen
Blijvend weerzien met kunst van Jan Roeland

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x