Vlinders en liefde leiden tot eerste beeldroman (video)

Vlinders en liefde leiden tot eerste beeldroman (video)

Nieuws 0 Comment

Literair debuut Sonneveld & Dokter vertelt en verbeeldt liefde

Bij de presentatie van ’Het lied van de vlinder’ in de St. Annakapel lag bij de ingang de lovende recensie in het Nederlands Dagblad. De totstandkoming van het debuut van Reinier Sonneveld en Heina Dokter heeft vele jaren in beslag genomen. Veel mensen hebben er via crowdfunding aan bijgedragen en zo ontstond het betrokken publiek dat als eerste exemplaren in ontvangst mocht nemen.

Levenswerk
Namens uitgeverij Brandaan in Amersfoort leidde Peter Johannes de middag in. Hij haalde de ND-recensie aan die een goed beeld geeft van de beeldroman. Na hem kwamen de auteurs aan het woord. Als eerste reconstrueerde Reinier Sonneveld het lange proces dat vooraf ging.
Ten tijde van de millenniumwisseling bedacht hij het verhaal dat hij in de jaren daarna meermaals herschreef. Toen hij Heina Dokter leerde kennen, die broedde op haar eerste stripverhaal, werkten ze samen de ”graphic novel” verder uit.

De term ”levenswerk” viel deze zaterdagmiddag 15 juni 2019 niet maar in de automatisering gingen er generaties overheen. Sonneveld schreef de eerste verhaallijnen in WordPerfect 5.1, een tekstverwerker die later is verdrongen door Word.
Dokter, die de tekeningen voor haar rekening nam, vertelde dat het soms moeite had gekost om vol te houden. Vertragende factoren waren bijvoorbeeld haar werk en het kinderen baren. Op twee stoelen zat daarvan het levende bewijs plus haar echtgenoot, welke liefde ze vond door de vlinders.

Reinier Sonneveld reconstrueert de totstandkoming van zijn literair debuut.

Vlinders
Dat laatste sluit aan op de verhaallijn van Sonneveld. Een bejaarde man gaat op zoek naar zijn jaren geleden plotseling verdwenen vrouw. De herinneringen aan haar culmineren in een liedje. Het spoor daarnaar leidt naar het buitenland middels vele onverwachtse wendingen.
Een ”mooie, breekbare en bitterzoete vertelling” volgens Erik Kriek die in 2008 de Stripschapsprijs kreeg voor zijn hele oeuvre. Naast de, veelal gedetailleerde, verhaalbeelden, legt Dokter vlinders als een rode draad door het beeldverhaal.

Ze vertelde hoe ze zich verbaasd heeft over de kleurenpracht en –rijkdom van vlinders en de soms geniale schutkleuren. Ook was ze getroffen door een liedje over vlinders. Toen ze later aan de praat (chat) raakte met de schrijver daarvan, begon het te smeulen. Bij de eerste ontmoeting in de Vlindertuin sloeg de vlam definitief over.
Aan haar man Jesse Gorter draagt zij ‘Het lied van de vlinder’ op. Ter afsluiting van het zogezegd officiële gedeelte, kreeg hij het eerste exemplaar uitgereikt. ”Omdat,” zo gaf Heina Dokter aan, ”hij mij vlinders geeft.”

Heina's man en kinderen zitten vooraan in de St. Annakapel.

Zie ook:
Uitgeverij BrandaanSubscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x