Wie in Kampen kampt er met de toeslagenaffaire?

Wie in Kampen kampt er met de toeslagenaffaire?

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

VNG helpt gemeente aan gegevens Belastingdienst

Het Kamper gemeentebestuur is naarstig op zoek naar gedupeerden van de landelijke affaire waarin de Belastingdienst de afgelopen jaren tienduizenden Nederlandse gezinnen ten onrechte beschuldigd heeft van fraude met de kinderopvangtoeslag. Bij de Belastingdienst is bekend dat het veertien slachtoffers in Kampen aangaat maar mag niet zeggen wie. Onder druk van de VNG is daarvoor een oplossing gevonden.

Compensatie
De volledige ambtelijke en politieke top miste signalen dat het jarenlang mis ging bij de fraudeaanpak van de Belastingdienst. Dat is het snoeiharde oordeel van de ondervragingscommissie die de toeslagenaffaire onderzocht. Als eerste compensatie werd begonnen met de uitbetaling van €30.000 aan de gedupeerde ouders. Daar dook de Belastingdienst meteen op want menig slachtoffer kampt met schulden door de onterechte beschuldiging van fraudeur door de Belastingdienst in het verleden.
Om dit te voorkomen, als het in individuele gevallen al niet te laat was, besloot de rijksoverheid alle (belasting)schulden kwijt te schelden. Zij deed een oproep aan lagere overheden en private schuldeisers om dit voorbeeld te volgen. Vanwege dezelfde privacywetgeving die de Belastingdienst in het verleden schond, weigert de overheidsinstantie echter gegevens uit te wisselen.

Parlementaire commissie doet onderzoek naar de toeslagenaffaire.

Meldpunt
In navolging van andere gemeenten heeft Kampen een meldpunt ingesteld waar slachtoffers zich kunnen melden. Zij kunnen terecht bij Financiën op Koers per e-mail via info@FinancienopKoers.nl, telefonisch op 038-3335924 of via Whatsapp op 06-10272050. Naast de financiële compensatie wil wethouder Van der Sluis (Sociaal Domein) ook kijken of er problemen zijn rond andere schulden, huisvesting, zorg of bij de opvoeding van de kinderen.
Na druk van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er een constructie bedacht waardoor gemeenten toch de gegevens van de Belastingdienst kan krijgen. Dit is, ook voor Kampen, nog in ontwikkeling want het is omgeven met de nodige voorwaarden en voorbehouden. Dankzij de privacywetgeving, bij de Belastingdienst goed bekend.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x