Voedselbosbouw centraal op informatie- en cursusavond

Voedselbosbouw centraal op informatie- en cursusavond

Natuur, Nieuws 0 Comment

Jeugdherinneringen komen naar boven bij Hanjo IJkhout

Het begrip Voedselbos staat volop in de belangstelling. Provincie Overijssel stimuleert initiatieven en Natuur en Milieu Overijssel gaat daarin mee. Zaterdag organiseert zij een oriëntatiecursus voor potentiële initiatiefnemers en half november werd er een informatieavond georganiseerd voor geïnteresseerden. Dat riep jeugdherinneringen bij Hanjo IJkhout, die zelf in het voorjaar met ”zijn” voedselbos in het Stadspark van start hoopt te gaan.

School voor Voedselbosbouw
In de Cellebroederspoort organiseerde Stichting Voedselbosbouw Nederland donderdagavond 15 november een open informatieavond met Fransjan de Waard. Aan de hand van beelden en verhalen vertelde de pionier, op het gebied van voedselbossen in Nederland en daarbuiten, honderduit over de ”groene oase waaruit je het jaar rond kunt eten”.
Zelf heeft De Waard tropische bosbouw gestudeerd en hij is ”nog steeds een beetje aan het omschakelen”. Er bestaan veel cursussen over de verschillende fases en aspecten die bij een voedselbos om de hoek komen kijken. Zaterdag 1 december wordt er, eveneens in de Cellebroederspoort, een eendaagse oriëntatiecursus georganiseerd over voedselbossen.

De informatieavond over voedselbossen was goed bezocht.

Jeugd in Betuwe
Onder de aanwezigen bij de informatieavond waren diverse geïnteresseerden, van wie een enkeling van nog verder dan Zwolle kwam. Er waren ook Kampenaren aanwezig van wie het bekend is dat voedselbosbouw hun interesse heeft. Onder hen was Hanjo IJkhout, die al jaren een voedselbos wil aanleggen in het Stadspark en daar vorig jaar groen licht voor kreeg (zie onderaan).
In de wandelgangen vertelde hij hoe de avond herinneringen opriep aan zijn jeugd in de Betuwe. Zijn ooms en opa zaten in het fruit. De hoogstamboomgaard van opa was verdeeld in appels, peren, kersen en pruimen. Dat had ook een risicospreidende bedoeling.
IJkhout hecht veel waarde aan herstellende landbouw (terug naar de oorsprong). Het eerste initiatief voor een voedselbos in Kampen dat gerealiseerd is, is het voedselpark ’De Groene Brunneper’ (zie onderaan). Voor de oriëntatiecursus hebben zich al meer dan twintig personen opgegeven dus wellicht kunnen we meer initiatieven tegemoet zien. Als verzoening tussen natuur en landbouw?

De jeugd van Hanjo speelde zich af in de Betuwe.

Zie ook:
Hanjo’s Voedselbos mag er komen
Voedselpark geopend en bomen geplant (video)
Aanmeldformulier oriëntatiecursus

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x