Parallel aan Voedselbos in Kampen komt Voedselpark in Brunnepe

Parallel aan Voedselbos in Kampen komt Voedselpark in Brunnepe

Natuur, Nieuws 0 Comment

Twee begeesterde Kampenaren streven vergelijkbare idealen na

De Groene Long in Brunnepe leeft. In de politiek nam het CDA in 2014 het initiatief om de groenstrook in de versteende volkswijk te behoeden voor projectontwikkelaars. Achter de schermen wordt er al jaren gebroed op, en gewerkt aan, een Voedselpark als een (gedeeltelijke) invulling van de Groene Long. Er zijn parallellen te trekken met het Voedselbos dat na jaren voorbereiding aanstonds wordt aangelegd.

De groene Brunneper
Initiatieven tot het groener en duurzamer maken van Brunnepe bestaan al langer. Bij de herinrichting van straten rondom de Noordweg is daar rekening mee gehouden en in maart kwam een bekende tuinman van TV een geveltuintje aanleggen (zie onderaan). Een strook groen die, achter de huizen, loopt van de Steenovendijk tot de Greenterweg kan een welkome Groene Long voor Brunnepe vormen.
De groene corridor steekt de Beltweg over en daar vlakbij ligt de Brunneper Bongerd, een grote boomgaard van vroeger uit. Daarnaast, tegen de Steenovendijk aan, ligt een lap grond waar Robert de Reu zijn oog op heeft laten vallen. Al sinds dat hij drie jaar geleden aan de Geert van Woustraat kwam wonen en uitkijkt over het groen.
Samen met Lotte, Timon, Boebie en wijkvereniging Brunnepe aan ’t Roer heeft hij een plan ontwikkeld onder de naam ’De groene Brunneper’. Wijkverbinder Marjolein Geurtsen ”is voor ons door het gemeentehuis gaan rennen,” vertelt Robert.

De Brunneper Bongerd is niet meer wat het geweest is.

Voedselbos in Stadspark
Eveneens sinds een jaar of drie droomt Hanjo IJkhout van een Voedselbos naast ”zijn” kinderboerderij in het Stadspark. Hij heeft ingespeeld op de herinrichtingsplannen van het Stadspark die mede ingegeven werden door het nieuwe zwembad om de hoek van het oude zwembad. Nu dat is gesloopt en Hanjo volgende week met pensioen gaat, kan hij zich volop wijden aan het Voedselbos, dat er mag komen (zie onderaan).
Robert heeft contact gehad met Hanjo en kinderboerderij Cantecleer wordt één van de vele bedrijven en organisaties die het Brunneper Voedselpark steunen. Cantecleer levert straks mest en stro, BWO pakt de grond aan, Tonsel Boomkwekerijen levert (fruit)bomen, waarvan de eerste gratis, de Schokker imker Rob Triest geeft voorlichting over biodiversiteit evenals Natuur & Milieu Overijssel voor informatie zorgt. Het Ichthus College komt helpen met onderhoud als maaien en snoeien. De praktijkschool Groen wil zelfs (praktijk)lessen geven in het Brunneper Voedselpark.

Voedsel vertelt
Naast groen leeft ook het thema voedsel. In februari startte het Verhalenhuis een nieuw project over wat voedsel kan vertellen (zie onderaan). Vrijdag 12 oktober komt Rima (49) uit Syrië vertellen hoe voedsel voor haar een vorm van kunst is. Zij deelt haar liefde voor die kunst met iedereen die dan om 18u00 naar De Sigaar aan de Botermarkt komt (entree €15 – vooraf aanmelden a.u.b.).
Robert kan ook veel vertellen over voedsel en hoe Moeder Aarde naar de knoppen gaat met onze huidige omgang met landbouwgrond en milieu in het algemeen. Volgende week krijgt hij een delegatie van het college van B&W op bezoek die hij daarover kan vertellen.
Hij zal dan de plannen van het Brunneper viertal uit de doeken doen. De gemeente wil vooralsnog de grond voor drie jaar in bruikleen geven maar dat is niet toekomstgericht gedacht. Dit punt dient nog verbetering en als dan op het stadhuis in oktober het jawoord valt, zou in november de schop de grond in kunnen. De Groene Long lonkt. Met groente en fruit van eigen Brunneper bodem.

Robert de Reu in zijn tuin met linksachter hem de beoogde locatie van het Brunneper Voedselpark.

Zie ook:
Lodewijk Hoekstra – ’Samen Groen in Brunnepe’ (mrt. 2018)
Groene Long Brunnepe gemaximaliseerd (jan. 2016)
Hanjo’s Voedselbos mag er komen (nov. 2017)
’Voedsel Vertelt’: Nieuw project Verhalenhuis (feb. 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x