Hulp voor eenden- en zwanenjongen in Stadspark (video)

Hulp voor eenden- en zwanenjongen in Stadspark (video)

Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Vogelgroep Kampen legt trappetjes aan voor hoge oevers

De wateren in het Groene Hart hebben veelal hoge, onnatuurlijke oevers. Jongen van eenden en zwanen kunnen moeilijk op de oevers met de hoge houten beschoeiing komen. Daarvoor zijn eerder een paar trappetjes aangelegd. Vogelgroep Kampen heeft nieuwe trappetjes aangelegd. In de videoreportage vertellen twee vrijwilligers daar meer over.

Zwanentrappetje in het Groene Hart van Kampen.

Aanspreekpunt
Een jaar of vijf geleden besloten vijf vrouwen, die de (water)vogels in het Stadspark verzorgen, hun krachten te bundelen. Willemien van der Stouwe is één van hen. Zij vertelt graag over de activiteiten en inspanningen van de Vogelgroep. Met deze groep heeft de gemeente één aanspreekpunt en dat heeft resultaat opgeleverd.

Betty Bonsink verzorgt de ganzen al zo’n vijftien jaar en kent alle watervogels. Behalve de zwanen zijn er verschillende ganzen te vinden, zoals de Canadese gans, de Nijlgans en één muskusgans. Er leven twee zwanenkoppels in en rond het Stadspark die in het verleden met elkaar slaags raakten. Dat vormde de aanleiding voor het oprichten van de Vogelgroep.

Eendentrappetje in het Groene Hart van Kampen.

Uitklimvoorziening
De eerder aangelegde trappetjes zijn te steil waardoor de jongen kunnen verdrinken of hun ouders kwijt raken als ze niet uit het water kunnen komen. De nieuwe uitklimvoorzieningen voorkomen dat. Deze verschillen voor eenden en zwanen. De laatsten hebben een rechte brede plank met een minimale breedte van 70cm nodig voorzien van dwarslatten.

Er worden 25 eendentrappetjes aangelegd en 5 zwanentrappetjes. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld en Timmer Transport heeft hout beschikbaar gesteld. Roelof Mondria bouwt en plaats de trappetjes in en rondom het Stadspark.

De gemeente gaat daar waar het kan terug naar natuurlijke oevers. Met riet en ruigte bieden die bovendien bescherming tegen kraaien of andere rovers die de jongen bedreigen.

>
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x