Voorschot op carbidschieten met informatie aan bewoners

Voorschot op carbidschieten met informatie aan bewoners

Nieuws 0 Comment

Instructie centrale meldkamer: ”Bij codewoord ’melkbus’ of ’Brunnepe’ doorverbinden naar Kampen”

In aanloop naar Oud & Nieuws zijn er deze week bewonersbijeenkomsten geweest in IJsselmuiden en Brunnepe. Met Grafhorst is al langer overleg omdat men daar, in navolging van Brunnepe, afwijkende afspraken wenst. In Brunnepe zal carbidschieten in de week voor Oud & Nieuw weer gedoogd worden tussen zeven en tien. Burgemeester Koelewijn legde de situatie uit aan de enkele nieuweling in de zaal.

Brunnepe
Alle partijen waren vertegenwoordigd in Reyersdam, het wijkcentrum van Brunnepe. Burgemeester Bort Koelewijn, wijkagent Thomas Kasperink, welzijnswerkers Anne Louise Sikkema en Anneke Westerhof, raadslid Bruno Karel, enkele bezorgde bewoners en enkele schutters. Michiel van Olst (Welzijn Kampen) moest verstek laten gaan. Hij vormt wel een spil want hij heeft met alle schuttergroepen in Brunnepe, IJsselmuiden en Grafhorst contact. Sikkema schetste de plannen die vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Tegenover de Noorderkerk komt een vuurcontainer met daarnaast een, iets grotere, ‘Proat tente’ (met iets lekkers).
Carbid schieten zal gedoogd worden op enkele plekken aan de Noordweg van 27 tot 31 december van 19u tot 22u en op Oudejaarsdag vanaf tien uur ’s morgens. Vuurkorven zijn toegestaan mits vooraf aangemeld. Kasperink belooft erop toe te zien dat er zoveel mogelijk agenten in de wijk komen die bekend zijn met de tradities en de mensen. Koelewijn vraagt de schutters elkaar aan te spreken bij ongewenst gedrag. Hij kon niet ingaan op suggesties van enkele bewoners over andere tijden en plaatsen. Wel wil wel met hen in gesprek blijven. Terugdenkend aan de anarchie van weleer gaf hij aan ”je zegeningen te tellen met de situatie zoals die nu is.”

Bewoners lieten zich informeren over het gedoogbeleid voor carbid schieten in Brunnepe tijdens Oudjaar.

Grafhorst
Oudejaarsdag valt dit jaar op een zondag wat een dilemma kan oproepen. Inwoners van Grafhorst hebben te kennen gegeven de zondagsrust te willen respecteren. De schutters uit het dorp werken daaraan mee evenals de gemeente. Daarom mag daar op zaterdag met carbid geschoten worden en geen dag eerder of later. Eventueel ”melkbustoerisme”, zoals Koelewijn de komst van ongenode schutters van buiten Brunnepe of Grafhorst noemt, kan tegengegaan worden met de APV. Daarin staat dat het vervoer van melkbussen, met als doel ermee te schieten, verboden is. Bruno Karel, GBK en Brunnepenaar van oorsprong, vraagt de Brunneper schutters niet naar Grafhorst te gaan. ”Geen haar op ons hoofd die eraan denkt onze thuisbasis te verlaten”, reageerde een vrouwelijke schutter. Voorafgaand aan de bijeenkomst werden in de opengebroken Eenvoudstraat (foto bovenaan) niet de schaatsen maar de melkbussen alweer uit het vet gehaald.

Alle partijen zaten aan tafel om informatie te geven over het gedoogbeleid met carbid schieten. Geheel links Sikkema en 3e van links Westerhof.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top