Verkeersbesluiten in IJsselmuiden

Verkeersbesluiten in IJsselmuiden

Nieuws 0 Comment

Nieuw vrachtwagenverbod op Plasweg en eerdere verboden gereguleerd

In de bebouwde kom van IJsselmuiden zijn diverse verboden ingesteld voor vrachtverkeer. Deze blijken niet allemaal voorafgegaan te zijn door verkeersbesluiten. Dit wil het college van B&W recht trekken. Op de Plasweg wil het gemeentebestuur een nieuw verbod instellen na extern onderzoek en klachten van omwonenden.

Onderzoeken
Adviesbureau Roelofs heeft een zogeheten kentekenonderzoek uitgevoerd op de Plasweg, het verlengde van de Burgemeester van Engelenweg die centraal door IJsselmuiden loopt. Bij een dergelijk onderzoek wordt het herkomst-, bestemmings- en doorgaand verkeer en hun routes in kaart gebracht.
De gemeente trekt daaruit de conclusie dat ”dat het wenselijk is om een vrachtwagenverbod in te stellen op de Plasweg”. Vervolgens bleek na intern onderzoek dat voor wegen in IJsselmuiden waar al een vrachtwagenverbod geldt, nooit verkeerbesluiten zijn genomen. Het college adviseert om dit alsnog te doen.

Kruising met de Oosterlandenweg.

Cijfers
Uit het onderzoek blijkt dat op een gemiddelde werkdag 18 doorgaande zware bedrijfsvoertuigen via de Plasweg rijden, tussen de Kamperzeedijk (N760) en de Koekoeksweg. Hiervan hebben 11 voertuigen een bestemming en vallen er 7 onder de noemer doorgaand verkeer. Mogelijk, wordt opgemerkt, zit hier ook vrachtverkeer tussen dat het huidige vrachtwagenverbod negeert.
De conclusie luidt dat “het doorgaande vrachtverkeer beperkt is en er met het instellen van een vrachtwagenverbod niet of nauwelijks neveneffecten zullen ontstaan.” Er zouden bovendien met de Parallelweg en Grafhorsterweg betere alternatieven bestaan. Er zal een uitzondering gemaakt worden voor bestemmingsverkeer.

Neveneffect
Een vrachtwagenverbod op de Plasweg kan wel een toename betekenen van vrachtverkeer op de Burgemeester van Engelenweg. Dat rijdt daar sowieso meer dus relatief is daar de toename kleiner en de afname op de Plasweg groter, stelt het college. Bovendien is in het verleden in een gebiedsvisie en een verkeerscirculatieplan het streven uitgesproken om het stationsgebied ”autoluwer en gastvrijer” te maken.
Toch kiest het gemeentebestuur voor een vrachtwagenverbod op de Plasweg. De politie heeft hierover positief geadviseerd maar zal geen prioriteit stellen aan handhaving. Bij het negeren van het verbod zal de gemeente haar hiertoe wel verzoeken ook al was het bord verstopt achter een boom.

Soms vallen verkeersborden weg achter groen.

Zie ook:
Onderzoek naar verouderde betonnen bruggen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x