”Vrede verbindt verschil”

”Vrede verbindt verschil”

Kerk, Nieuws 0 Comment

Kamper kerken sluiten zondag gezamenlijk Vredesweek 2020 af met Vredesdienst

Deze week wordt de Vredesweek gevierd. PAX heeft gekozen voor het thema ‘Vrede verbindt verschil’. Volgens de vredesorganisatie is het belangrijk om het verhaal van de ander te leren kennen in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. In Kampen wordt de Vredesweek op zondagavond 27 september afgesloten met een oecumenische viering in het kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse Gemeente.

Thema
Aanvankelijk had PAX het thema alsvolgt omschreven: ”De groeiende diversiteit in Nederland roept veel reacties op. Nieuwsgierigheid en vreugde, maar ook racisme en angst voor het onbekende. De Vredesweek 2020 gaat over het omgaan met die verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting en de fundamentele gelijkheid van mensen.”
Toen barstte de coronacrisis los en schrijft PAX: “Wat is daar plots een explosie aan solidariteit. Vanuit alle hoeken van de samenleving wordt de gemeenschapszin zichtbaar, hoorbaar. Ook worden de al bestaande verschillen nog duidelijker, bij de voedselbank en bij het meisje dat veel liever naar school gaat dan in haar ontwrichtende thuissituatie te moeten zijn.”

Activiteiten
PAX heeft al meer dan vijftig jaar ervaring met de Vredesweek. Ze organiseert en ondersteunt in tal van activiteiten, zoals creatieve werkvormen of een bevlogen en ervaren spreker voor een lezing. PAX wordt bijgestaan door ruim tachtig Ambassades van Vrede. Die organiseren honderden activiteiten in hun eigen buurt. Deze groepen betrokken burgers geven samen met PAX tijdens de Vredesweek het signaal af dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar iets waar je elke dag, in je eigen omgeving aan kunt bijdragen.
”Het thema nodigt uit om grenzen op te zoeken en te onderzoeken”, volgens Kerken in Kampen. ”Aan de andere kant van een grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. In de huidige samenleving ligt polarisatie op de loer, omdat veel mensen steeds meer in hun eigen bubbel leven.”

Rinus van Warven in de Lutherse Kerk bij de afsluiting van de Vredesweek 2019.

Vredesdienst
Het samenleven in zo’n grote diversiteit schuurt en doet pijn, je moet er misschien zelf iets voor inleveren: je eigen, vertrouwde mening of gewoonten. Het vraagt moed om op te komen voor de ander, die anders is, aldus de organisatie. Rinus van Warven gaat aanstaande zondag voor in de Vredesdienst. Dit is een initiatief van Kerken in Kampen (voorheen Beraadsgroep) en word zondagavond 27 september om 19u00 gehouden in de Lutherse kerk aan de Burgwal 85. Aanmelden is gewenst op vredesviering@gmail.com.
Van Warven wil laten zien dat ”vreedzaam samenleven met elkaar en met mensen uit andere geloven en culturen goed mogelijk is. Onze samenleving heeft behoefte aan deze mensen, die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen. Die laten zien dat er een alternatief is, een antwoord op polarisatie.“

Zie ook:
Lutherse Kerk sluit Vredesweek 2019 af
PAX Vredesweek

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x