Waterschap zet waterpeilen boven maximum

Waterschap zet waterpeilen boven maximum

Natuur, Nieuws 0 Comment

Regen en lagere temperatuur zetten geen zoden aan de dijk

De aanhoudende droogte heeft het waterschap ertoe gebracht de waterpeilen tot boven het gebruikelijke maximumpeil te zetten. Met het vasthouden van extra water wordt een buffer opgebouwd. Hiermee wil het waterschap zolang mogelijk aan de vraag naar water voldoen. Deze verhoging wordt vooralsnog alleen in landelijk gebied toegepast en daar waar merkbare droogte heerst. Vitens riep eerder op tot het verminderen van waterverbruik.

Droogte
Naar verwachting zullen de droogtesituatie en de grondwaterstanden nauwelijks baat hebben bij de verwachte temperatuurdaling en neerslag komende dagen. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zet als extra maatregel vanwege de droogte de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen op tot boven het normale maximumpeil.
Volgens Hans Pereboom, lid van het dagelijks bestuur, heeft “ons watersysteem nog voldoende ‘overcapaciteit’ om de waterpeilen extra hoog te zetten”. Hij licht toe dat “de afvoer van IJssel, Vecht en IJsselmeer de afgelopen periode ruim voldoende was en relatief gunstig.” Hij ziet hierin echter een omslagpunt komen: “Als we nu wachten, verliezen we kostbare tijd. En belangrijker nog: verliezen we kostbaar water.”

Nauwkeurigheid
Tijdens de droge zomers van 2018 en 2019 benutte het waterschap ook de optie om waterpeilen extra op te zetten. Dat leverde een positieve bijdrage aan de beschikbaarheid van water voor inwoners, natuur en land- en tuinbouw.
Pereboom merkt op dat er, net als destijds, nauwkeurig te werk wordt gegaan: “Hoger gelegen gebieden hebben eerder last van de droogte, en dus eerder vraag naar water, dan bijvoorbeeld poldergebieden. Daarnaast letten we erop dat er geen schade voor derden uit voortvloeit.”
De weersverwachting wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Dat geldt ook voor drinkwaterbedrijf Vitens die in sommige delen van Gelderland de waterdruk verlaagd heeft (zie onderaan) en dringend oproept tot het verminderen van waterverbruik.

Zie ook:
Aanhoudende droogte leidt tot minder kraanwater
Droogte maant tot eerder maaien watergangen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x