Waterschap is voornemens belastingtarieven te verlagen

Waterschap is voornemens belastingtarieven te verlagen

Nieuws 0 Comment

Met gebruik van ruim 5 miljoen Euri uit reserves kan belasting dalen met 5%


Het is de bedoeling dat de belastingtarieven van Waterschap Drents Overijsselse Delta volgend jaar met gemiddeld vijf procent dalen. Hiervoor wordt 5,1 miljoen euro uit de reserves gebruikt. Dit voorstel van het dagelijks bestuur over de begroting voor 2018 staat over twee weken op de agenda van het waterschapsbestuur. Diverse oorzaken spelen een rol bij deze meevaller voor de burger.

Egalisatiereserve (reservepot)
Als het waterschap geld overhoudt, wordt dit in een reservepot gestopt, ook wel egalisatiereserve genoemd. In 2016 hield het Waterschap Drents Overijsselse Delta geld over en dat is ook de verwachting voor 2017. Dat geld wordt in de egalisatiereserve gestopt, welke bedoeld is om de tarieven te stabiliseren of te verlagen voor de burgers. Het is immers ”hun” teveel betaalde belastinggeld. Een verlaging van gemiddeld 5% van de tarieven voor 2018 verwacht het Dagelijks Bestuur van WDODelta niet vol te kunnen houden. Derhalve zullen volgend jaar de tarieven waarschijnlijk weer licht stijgen.

Eén van de taken van het waterschap is het controleren van de dijken.

Meevallers in kosten
Verschillende redenen liggen ten grondslag aan een overschot op de begroting (zie onderaan). Er is minder energie verbruikt dan verwacht en bij één gemaal viel het geschatte brandstofverbruik lager uit. Dat had weer met de weersomstandigheden te maken waarvan het waterschap deels afhankelijk is. Daarnaast is de rente niet gestegen en vermindert voor WDODelta de betaling van rente en aflossingen. Er zijn minder investeringen gedaan dan gepland om verschillende oorzaken. Hierop heeft het waterschap niet altijd invloed. Een aantal meevallers is incidenteel dus is de verwachting dat de komende jaren de tarieven weer licht zullen stijgen.

Investeringen
Herman OdinkDe komende jaren zullen er flinke investeringen nodig zijn voor projecten van het waterschap op het gebied van waterveiligheid, het zuiveren van afvalwater en de gevolgen van  klimaatverandering. Deze effecten moeten opgevangen worden. Bestuurslid Herman Odink (foto) licht tenslotte toe dat het Algemeen Bestuur van het waterschap nog akkoord moet gaan met de belastingtarieven en de begroting voor 2018. Dat staat voor 28 november aanstaande op de bestuursagenda. Het moge duidelijk zijn dat het waterschap voor onder andere de waterveiligheid geen water bij de wijn kan doen.

Zie ook:
Begroting 2018 (inkomsten)
Begroting 2018 (uitgaven)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x