Waterschapslasten stijgen volgend jaar 1 tot 6,2%

Waterschapslasten stijgen volgend jaar 1 tot 6,2%

Nieuws 0 Comment

Bestuur WDODelta stelt verhoging waterschapsbelasting vast

Diverse factoren doen volgend jaar de kosten voor Waterschap Drentse Overijsselse Delta stijgen. Volgende week neemt het waterschapsbestuur in een openbare vergadering een definitief besluit. Afhankelijk van de belastingcategorie stijgen de tarieven tussen de 1 en 6,2%. Hiermee moet de kostenstijging voor WDODelta met 8,5 miljoen Euro opgevangen worden. Hieraan is onder andere debet een tegenvaller in Drenthe.

Inflatie en CAO
Invloed op de kosten hebben onder andere de inflatie en de CAO-ontwikkeling voor het personeel. Daarnaast ziet WDODelta een toename aan werkzaamheden door extra taken. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe taken als de overname van gemaal Zedemuden in Zwartsluis, het op één na grootste gemaal van Nederland, en het peilbeheer van de kanalen in Zuidwest Drenthe.
Op de CAO-ontwikkeling heeft het waterschapsbestuur zelf geen invloed maar de personeelskosten stijgen er wel door. Vorig jaar konden de tarieven verlaagd worden maar volgens het huidige voorstel ”ontkomt het waterschap nu niet aan een tariefstijging”. Het algemeen bestuur gaat er uiteindelijk over.

Het inkomstenplaatje op de begroting van 2019.

Rioolwaterzuivering en klimaatverandering
Het presteren van de zestien rioolwaterzuiveringen vraagt veel aandacht. Een tegenvaller is de onvoldoende betrouwbaarheid van het functioneren van de slibgisting op de rioolwaterzuivering in Echten (Drenthe).
Het opvangen van de effecten van de klimaatverandering eisen extra maatregelen in zowel steden, dorpen als landelijk gebied. Naast waterafvoer of waterberging worden er diverse projecten uitgevoerd om landbouw en natuur van voldoende en schoon water te kunnen voorzien. Tevens staan er dijkversterkingen op de agenda onder andere vanuit het landelijke programma voor Hoogwaterbescherming waaraan individuele waterschappen een financiële bijdrage moeten leveren.

Drones en satellietbeelden
Achter de schermen is WDODelta bezig met technische en digitale ontwikkelingen, zoals de inzet van drones en satellietbeelden.
Volgens portefeuillehouder Herman Odink staat er veel op stapel. ”Hoe essentieel een goed functionerend watersysteem is, liet de droogteperiode in de afgelopen zomer wel zien,” aldus Odink. ”Terwijl we in januari juist te maken hadden met een periode van hoogwater.” Volgens de waterschapsbestuurder is ”het onze taak het grondwater zo goed mogelijk op niveau te houden”.
Dat kost een lieve duit.

Het uitgavenplaatje op de begroting van 2019.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x