Inwoners uit Kampen halen vluchtelingen op Lesbos

Inwoners uit Kampen halen vluchtelingen op Lesbos

Nieuws, Politiek 0 Comment

Landelijke actiegroep wijst overheden op Griekse vluchtelingenkampen

Het protestinitiatief ’We Gaan Ze Halen’ vertrekt vrijdag met een karavaan naar Griekenland. Europese landen komen hun afspraken niet na en daarom gaat een groep Nederlanders zelf vluchtelingen ophalen van het eiland Lesbos. Onder hen ook inwoners uit gemeente Kampen. Boxhoorn, Boersma en Overweg willen de vluchtelingen geen vierde winter in de kou laten staan.

Bus en auto
Jaap Boersma en Gea Overweg uit IJsselmuiden gaan met de eigen auto. Er kan niemand mee want ze moeten plek overhouden om op de terugweg vluchtelingen mee te nemen. Arie Boxhoorn uit Zalk heeft een oude schoolbus opgeknapt en kan zo’n zestig vluchtelingen een lift naar Nederland geven. In totaal verzamelen zich in Utrecht, zoals het zich nu laat aanzien, zo’n vijftig tot zestig auto’s om in een grote stoet naar Griekenland te rijden.
Of ze daadwerkelijk vluchtelingen mee terug nemen, is nog de vraag. Volgens Boersma zou dat als mensensmokkel gezien kunnen worden maar ”op de eerste plaats willen we een signaal afgeven”. Hij doelt hiermee op de Europese landen, die weliswaar een overeenkomst hebben getekend met een verdeelsleutel over hoeveel vluchtelingen elk land zou op moeten nemen, maar Portugal is tot nu toe de enige die daaraan gehoor geeft en haar ’quotum’ aan vluchtelingen opvangt.

Eén van de overvolle tentenkampen waar vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden verblijven.

Griekse overheid
De organisatie achter ’We Gaan Ze Halen’ heeft contact met de Griekse overheid. Mocht die op het laatste moment weigeren om de vluchtelingen, die in erbarmelijke omstandigheden in overvolle tentenkampen verblijven, te laten gaan, dan heeft de actiegroep nog altijd ”het grote humanitair probleem in Griekenland nogmaals onder de aandacht gebracht”.
In maart vorig jaar verloor de actiegroep een kort geding omdat de Nederlandse staat tot september de tijd had om de door haar beloofde achtduizend vluchtelingen op te nemen. Dominee Jans Wolfsheimer reageerde hier toen teleurgesteld op. Inmiddels ligt september 2017 al ruim een jaar achter ons.
Jaap Boersma kwam eerder in het nieuws door zijn participatie aan het kerkasiel in Den Haag (zie onderaan). Hij hoopt samen met de andere actievoerders op Tweede Kerstdag terug te keren.

Actiegroep wil vluchtelingen uit Griekenland ophalen.

Zie ook:
Opnieuw dragen Kamper voorgangers bij aan estafettedienst

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x