Mondkapjeswedstrijd levert fraaie inzendingen op (video)

Mondkapjeswedstrijd levert fraaie inzendingen op (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Verplichting in OV resulteert in veel positiviteit en creativiteit

Tientallen Kampenaren stuurden (een foto van) een zelfgemaakt mondkapje in om mee te dingen naar het mooiste mondkapje van Kampen. Uiteindelijk won Martin Kalle en Eline de Vries ging er met de tweede prijs vandoor. Wethouder Van der Sloot reikte in een ”gezellig samenzijn” bij sponsor Zoetelief de prijzen uit. In de videoreportage (onderaan) komen kapjedragers aan het woord. Irma van der Sloot noemde iedereen winnaar en er zijn ook meerdere eervolle vermeldingen.

Verluchtiging
Vanaf 1 juni is het dragen van mondkapjes verplicht in het Openbaar Vervoer. Ze mogen niet functioneel zijn want dat is voorbehouden aan zorgmedewerkers. In aanvang van de coronacrisis was nog afgezien van deze regel omdat het schijnveiligheid creëert. Vergelijkbaar met het sluiten van alle scholen bezweek de politiek toch voor de publieke opinie ofschoon zelfs het RIVM, die feitelijk het beleid bepaalt, de maatregelen op scholen en in het OV afwees.
Ter verluchtiging van de huidige naargeestige tijd had Kamper Nieuws de kortlopende wedstrijd voor het mooiste Kamper mondkapjes opgezet. Het feit dat reizigers zelf hun mondkapje mogen (laten) maken resulteert namelijk in soms heel creatieve uitingen. Namens het college van B&W onderstreepte Irma van der Sloot het positieve signaal, dat Kamper Nieuws wilde afgeven, en vulde de waardebonnen van Zoetelief aan met chocolaatjes van de gemeente.

Janske Visscher en Sietske Grijpstra tonen hun zelfgemaakte mondkapjes.

Kleurrijk
De jury bestond uit de redactie van Kamper Nieuws en wees na rijp beraad Martin Kalle aan als winnaar. Hij was één van de weinige mannelijke inzenders. Zijn zoon had, op aanwijzingen van zijn moeder volgens de weinige regels die er gelden voor een mondkapjes, een kapje voor zijn vader gemaakt uit diens Afrikaans shirt.
Deze naadloze aansluiting van kapje op kleding trok de jury over de streep. Want ook het echtpaar Broekhuizen, Maudi Kikkert en Melanie de Oliveira hadden fleurige kapjes ingestuurd waarbij Melanie haar kat als model had ingezet.
Bij de eerste verkenningen op het stationsperron van Kampen Centraal stuitte de redactie op Sietske Grijpstra. Haar kapje van een boerenzakdoek, door haar oma gemaakt, leek een trend te zetten. Nadat Sietske’s foto bij de oproep was verschenen, kwamen er meerdere inzendingen binnen van de vaak uit boerenoverals stekende neusdoek.
Zoals van Janske Visscher die er in de trein zelfs een lied bij maakte. Op verzoek van Kamper Nieuws heeft ze dat in het Stadspark voor de videoreportage ingezongen.

Irma van der Sloot en Gerlyne van de Poll reiken de prijzen uit.

Eervol
Zo had Danielle Penninkhof haar moeder een mondkapje laten maken van een blauwe lap met hartjes om toch ”een beetje liefde uit te stralen”. Yko Hoekstra stuurde een kapje in waarmee zijn koor geld heeft ingezameld. Vanuit het oosten des lands waren enkele leden gekomen van een re-enactment groep op kasteel Doornenburg (zie Twitter).
Hun stoffen mondkappen hebben de vorm van een helm. Koren op de molen van tegenstanders die het mondkapje als ”ongezond en muilkorven” beschouwen. Dit beaamt de redactie maar desalniettemin bestaat de verplichting voor OV-reizigers. Volgens Kalle zijn de regels ”pittig” maar deze wedstrijd gaf voor hem een ”prachtige en vrolijke knipoog”. Humor haalt de zwaarte eraf, stelt hij, en ”maakt het – letterlijk en figuurlijk – draagbaar.”

Zie ook:
Op zoek naar het mooiste mondkapje van Kampen
”Alle waarden draaien om” typeert coronacrisis (video)
Irma van der Sloot (GL): Ondernemend, juridisch, duurzaamSubscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x