Kunst te geef bij gemeente Kampen (video)

Kunst te geef bij gemeente Kampen (video)

Gemeente, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Organisaties tonen belangstelling voor uitdunning kunstcollectie

De kunstcollectie van gemeente Kampen loopt de spuigaten uit. Of in ieder geval neemt het wel erg veel (opslag)ruimte in beslag. Daarom is al een tijdje geleden besloten om de collectie uit te dunnen en kunstwerken weg te geven. Als eerste zijn er twee kijk- en meeneemdagen georganiseerd voor organisaties als scholen en verzorgingstehuizen. Gemeentelijk kunst- en depotbeheerder Annemiek Jonker kijkt tevreden terug al is er nog heel veel kunst over.

Inventarisatie
Een werkgroep, bestaande uit leden van de Adviescommissie Beeldende Kunst en de conservator van het Stedelijk museum Kampen, heeft een inventarisatie uitgevoerd. Zij hebben de kunstcollectie opgedeeld in vijf categorieën. Categorie 1 en 2 blijven bij de gemeente of gaan naar museum en archieven. Kunstwerken in categorie 3 worden geschonken aan non-profit organisaties. Tot categorie 4 zijn kunstwerken gerekend met een geringe culturele waarden. Deze worden gratis aangeboden aan de maker of aan de erven via de Afstotingsdatabase.

Veilinghuis
De Afstotingsdatabase geeft een overzicht van objecten die musea willen afstoten. Dit bevordert de roulatie van overtollige museale objecten en voorkomt dat belangrijk erfgoed verdwijnt uit openbaar toegankelijke collecties. Tevens draagt het bij aan de transparantie van het ontzamelproces.
Daarnaast worden de af te voeren kunstwerken gepubliceerd in de Staatscourant. Twee maanden lang kan iedereen reageren op het voorgenomen gemeentelijk besluit te ontzamelen. Kunstenaars waarvan de contactgegevens bekend zijn, worden op de hoogte gesteld. De kunstwerken waarvan afstand wordt gedaan door de kunstenaar worden geveild in een pop-up veilinghuis.

Weggeefkunst wordt meegenomen bij het Kamper stadhuis.

Erfgoedchick
Twee jaar geleden startte Annemiek Jonker als trainee bij gemeente Kampen. Zij inventariseerde het gemeentelijk depot en menige organisatie is al blij gemaakt met bijzonder archiefmateriaal. Onder de naam Erfgoedchick hield Jonker een vlog bij op YouTube en bij Kamper Nieuws (zie onderaan). Haar idee voor een pop-up depot werd in 2018 uitgeroepen tot ”beste idee van Kampen”.
Inmiddels is Jonker in vaste dienst van de gemeente als depotbeheerder. Op 20 en 21 april mocht zij zo’n 250 van de 574 kunstwerken te geef aanbieden in de Kamper raadszaal.

Huisvader
De kunstwerken zijn tussen 1956 en 1987 in opdracht van de gemeente gemaakt. De omvangrijke collectie, bestaande uit onder andere schilderijen, tekeningen en etsen, is in de tijd van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) ontstaan. De BKR was van 1956 tot 1987 een (sociale) regeling in Nederland waardoor kunstenaars in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden verwerven. Nu zijn er organisaties blij mee gemaakt. Onder de voorwaarde de kunstwerken als goed huisvader te beheren.

Zie ook:
Schatgraven bij gemeente resulteert in Kamper Schattenroute (vlog 26 – 2019)
Pop-up depot uitgeroepen tot beste idee van Kampen (video – 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x