Wensballonnen ongewenst

Wensballonnen ongewenst

Natuur, Nieuws 0 Comment

Oproep Staatsbosbeheer geen wensballonnen tijdens jaarwisseling

Uit Oosterse landen is het ritueel overgewaaid om tijdens de jaarwisseling zogenaamde wensballonnen op te laten. Staatsbosbeheer is hier allerminst blij mee gezien het onvoorspelbare karakter van de ballonvlucht. Bovendien komen ze ooit een keer neer waarbij ze brand kunnen veroorzaken, naast de milieuoverlast natuurlijk.

Kleine heteluchtballonnen
Wensballonnen worden aan de onderzijde aangestoken of hebben binnenin een brandend kaarsje. Bij het neerkomen kan dit brand veroorzaken, zeker in de natuur. In de bebouwde kom is dit risico kleiner maar Kampen kent ook veel buitengebied. Staatsbosbeheer richt de oproep in eerste instantie aan bewoners van Flevoland waar het probleem in de Oostvaarderplassen hardnekkig is.
“Door vuurwerkknallen zijn de dieren al meer of minder gespannen,” vertelt boswachter Jan Griekspoor aan Omroep Flevoland. “En als dan ook nog zo’n wensballon met een klein vuurtje in de buurt komt, kunnen de dieren rare dingen gaan doen.” In voorgaande jaren vonden de boswachters in de eerste dagen van het nieuwe jaar meer dan tweehonderd ballonnen.

Boswachter Erik de Jonge vond deze leeggelopen wensballon en is het beu.

Thaise ballonnen
Wensballonnen staan ook bekend als Thaise ufo- of geluksballonnen. In sommige Aziatische landen worden de ballonnen tijdens feesten opgelaten onder het uitspreken van een gelukwens die er ook erop geschreven kan staan. Dit ritueel wordt ook in Nederland steeds populairder maar al jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd in duingebieden aan de kust.
In de kuststrook langs de Noordzee heeft het fenomeen de laatste jaren tot honderden kleine branden geleid. De ballonnen zijn via internet naar Nederland overgewaaid waar ze in diverse webwinkels verkrijgbaar zijn. Officieel zijn ze niet verboden. De brandweer waarschuwt ervoor en geeft tips op haar website (zie onderaan).

Onschuldig ogend
Juist in de ochtend van Oudejaarsdag brak er een grote brand uit in het voormalige zwembad de Steur in het Stadspark (zie onderaan). De brand is inmiddels onder controle. Het is onwaarschijnlijk dat een wensballon hiervan de oorzaak was maar het is wel een voorbeeld van hoe een onschuldig ogende handeling desastreus kan uitpakken. De boswachters zijn huiverig geworden voor wensballonnen en vragen om de goedbedoelde gelukwensen anders te uiten – in het belang van de natuur, de dieren en het milieu.
De regenachtige weersvoorspellingen voor Nieuwjaarsnacht zijn ongunstig voor de ballonnen en onze tradities van vuurwerk en melkbusschieten (zie onderaan). Desalniettemin wenst de redactie van Kamper Nieuws haar lezers een mooie jaarwisseling en alle goeds in het aanstormende nieuwe jaar 2018!

Volgens Oosterse traditie worden wensballonnen opgelaten bij bijzondere feesten.

Zie ook:
Wensballon: mooi, maar niet zonder risico
Grote brand uitgebroken in oude zwembad
Carbidvierdaagse Brunnepe verloopt naar wens

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x