Protestgangers naar Lesbos gearriveerd in Athene (video)

Protestgangers naar Lesbos gearriveerd in Athene (video)

Nieuws, Politiek, Video 0 Comment

Boersma verwacht eerste doel ’We Gaan Ze Halen’ niet te halen

De delegatie uit IJsselmuiden en de tientallen andere Lesbosgangers hebben maandagmiddag Athene bereikt. Jaap Boersma laat weten dat de regering de papieren niet op orde heeft gemaakt waardoor ze geen vluchtelingen mee terug kunnen nemen. Hun standpunt is echter duidelijk gemaakt. Dit is onderstreept met een brief die is afgegeven bij het Griekse parlement. Premier Alexis Tsipras liet zich niet zien.

Reis
Afgelopen vrijdag vertrok een stoet van zestig auto’s richting Griekenland om vluchtelingen op te halen (zie onderaan). Vanuit gemeente Kampen gingen Jaap Boersma en Gea Overweg mee uit IJsselmuiden en Arie Boxhoorn uit Zalk. De oude schoolbus waarmee Boxhoorn ging, begaf het in Duitsland. In een videoboodschap (zie onderaan) vertelt Overweg dat het uren heeft gekost om vanuit Hongarije de grens met Servië te passeren.
”Na vier hectische dagen” hebben ze Athene gehaald. Eerste Kerstdag wordt daar ’s avonds gevierd, samen met de andere actievoerders en de toegestroomde vluchtelingen. Woensdag, Tweede Kerstdag, wordt de reis naar huis aangevangen – zonder vluchtelingen mee te nemen.

De actieovoerders van 'We Gaan Ze Halen' verzameld in Athene.

Petitie
’s Middags hebben ze gedemonstreerd en een brief in het parlementsgebouw overhandigd aan de Griekse regering. De ruim 45.000 keer ondertekende petitie is mede namens PAX en Amnesty International opgesteld. De Griekse minister-president Tsipras en de minister van Immigratie Vitsos kregen ze niet te spreken.
Volgens Boersma is de missie wel geslaagd want er is een ”statement naar de regeringen gemaakt”. Wat hem vooral heeft geraakt zijn de ”indringende individuele verhalen”. Hij heeft een man gesproken die twee jaar in Griekenland moet wachten in de procedure terwijl zijn vrouw en zoontje al in Duitsland zijn. Die procedures ”veroorzaken trauma’s en schrijnende verhalen”.
Om diezelfde procedures wordt in Den Haag kerkasiel geboden aan een uitgeprocedeerd gezin uit Armenië. Ook daar liet Boersma zich zien en horen (zie onderaan).

Zie ook:
Inwoners uit Kampen halen vluchtelingen op Lesbos
Kamper voorgangers dragen bij aan estafettedienst

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x