Wie wordt de nieuwe Kamper Stadsdichter? (video)

Wie wordt de nieuwe Kamper Stadsdichter? (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Kamper Nieuws draagt Hans Houkema voor

Na Bas Nijhof en Ilja Albers is nu een volgende dichter aan de beurt om Kampen poëtisch uit te dragen gedurende een paar jaar. Bibliotheek Kampen riep eind november kandidaatstadsdichters op zich te melden. De reactietermijn verstrijkt officieel met oudjaarsnacht. Kandidaten moeten zichzelf aanmelden maar voor Kamper Nieuws is Hans Houkema favoriet.

Kamper Stadsdichter
De Stadsdichter van Kampen draagt Kampen te pas en te onpas uit, verwoord in een gedicht. In 2013 werd het ambt in het leven geroepen door Bibliotheek Kampen en Plantageboekhandel Bos. Bas Nijhof viel de eer te beurt om in februari 2013 uitgeroepen te worden tot eerste Stadsdichter van Kampen (zie videoreportage). In januari 2017 werd hij opgevolgd door Ilja Alberts, wiens eerste gedicht over het afvuren van een hele harde knal ook bij deze laatste dagen van het jaar past.
Nijhof bleef dichten maar pakte ook andere projecten op zoals muziektheater (zie onderaan). Alberts draagt het stokje over een paar weken over.

Het debuut van Ilja Alberts in De Brug.

Vereisten
Op Nationale Gedichtendag 2019 (donderdag 31 januari) maakt de jury op een feestelijke avond in de Stadskazerne haar opvolg(st)er bekend. Bibliotheek Kampen roept poëtische Kampenaren op die ”houden van de stad al is het in een haat-liefdeverhouding”. De Stadsdichter schrijft op eigen initiatief, op verzoek van de Bibliotheek of in opdracht van anderen, over het wel en wee van de stad.
Natuurlijk moet de kandidaat de Nederlandse taal machtig zijn en het leuk vinden om regelmatig op papier of op een podium van zich te laten lezen respectievelijk horen. Weekblad De Brug heeft een rubriek gereserveerd voor hem of haar die Kampen weet te vangen in de mooiste woorden.

Opgave
Kandidaatstadsdichters kunnen zichzelf opgeven door vòòr 1 januari 2019 twee gedichten of raps op te sturen naar activiteiten@BibliotheekKampen.nl. Eén gedicht of rap moet over Kampen gaan en voor het tweede wordt het onderwerp vrij gelaten.
Ofschoon Kamper Nieuws objectief de uitslag zal verslaan, dragen wij in gedachten Hans Houkema voor. Deze Kamper sneldichter heeft vaker voor Kamper Nieuws gedicht en recent nog over de nieuwe parkeergarage (zie onderaan). De inzendtermijn loopt zeer spoedig af maar een echte sneldichter doet zijn of haar naam eer aan. Bas Nijhof verklapte destijds zijn winnende gedicht kort voor sluiting van de opgavetermijn ingestuurd te hebben, te weten vijf minuten voor tijd.

Zie ook:
Rododendronbosgarage (parkeergarage Buitenhaven)
Nieuwe uitdaging Bas Nijhof met muziektheater (april 2018)
Stadsgedichten Ilja Albers (De Brug)

videoreportage van RTV IJsselmond d.d. 9 februari 2013

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x