Wijzerplaten keren terug op toren Bovenkerk

Wijzerplaten keren terug op toren Bovenkerk

Nieuws 1 Comment

Restauratie brengt wijzerplaten terug in oorspronkelijke kleuren

Bij de grootscheepse restauratie van de Bovenkerk zijn in januari de wijzerplaten van de toren verwijderd. Deze zijn separaat gerestaureerd en worden vandaag teruggeplaatst. Aan de voet van de toren op de aanhangwagen ogen de wijzerplaten groot. Hoog op de toren zullen ze straks klein ogen. Het is een flinke hijsklus deze morgen.

Kleuren
De wijzerplaten zijn teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren staalblauw met vergulde (Romeinse) cijfers. Volgens de medewerkers ter plaatse is daarvoor goudverf gebruikt en geen bladgoud. Het ijzeren frame is in koper gegoten voor een lange levensduur.
Eén wijzerplaat was flink beschadigd. Daarvan is het frame grotendeels door RVS vervangen. Het kogelgat dat behouden zou worden (zie onderaan) kon onze fotograaf helaas niet zien. De wijzerplaat aan de noordzijde is waarschijnlijk de meest authentieke. Deze is 1807 is geplaatst en gemaakt van koper op hout met metalen frame.

De enorme hijskraan die de wijzerplaten naar boven zal brengen.

Inspectie
De andere twee wijzerplaten zijn zeer waarschijnlijk in latere jaren vernieuwd Het gaat om drie wijzerplaten in totaal want aan de zijde van de kerk (schip) is bij de bouw in de Middeleeuwen geen uurwerk bevestigd.
De haan en de bol worden vandaag geïnspecteerd. Indien nodig, zullen die verwijderd worden voor herstel en restauratie.
Het betreft een imponerende hijsklus waarvoor de ruimte rondom de Bovenkerktoren net toereikend is. De kraan heeft in de uiterste stand een lengte van 104m. Als alles goed verloopt, kan de wijde omgeving van Kampen na vanmiddag de tijd weer aflezen aan de Bovenkerk.

Zie ook:
Kogelgaten in wijzerplaten Bovenkerk
Toren Bovenkerk vereist grondiger restauratie

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
redactie

De operatie is geslaagd. De haan, het kruis en de bol zijn na inspectie verwijderd om nu op hun beurt gerestaureerd te worden.

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x